Τα περισσότερα άλμπατρος ζευγαρώνουν ισόβια, αλλά τα ντροπαλά αρσενικά που αποφεύγουν την αντιπαράθεση είναι πιο πιθανό να εγκαταλειφθούν, δήλωσαν ερευνητές την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η προσωπικότητα αποδεικνύεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε… διαζύγιο σε ένα άγριο ζώο. Τα περιπλανώμενα άλμπατρος, τα οποία διασχίζουν το νότιο ημισφαίριο και έχουν το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερών από κάθε άλλο πτηνό – πάνω από τρία μέτρα – είναι από τα πιο μονογαμικά ζώα. Μπορούν να ζήσουν για περισσότερα από 50 χρόνια, και ενώ περνούν μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου στα φτερά, συναντιούνται κάθε δύο χρόνια με τον ίδιο σύντροφο για να αναπαραχθούν. Το διαζύγιο είναι ένα “εξαιρετικά σπάνιο γεγονός”, που συμβαίνει περίπου στο 13% του χρόνου, δήλωσε στο AFP η Ruijiao Sun, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology Letters.
Αλλά “αν διαπιστώσουν ότι η επιτυχία της αναπαραγωγής τους είναι πολύ χαμηλή με έναν συγκεκριμένο σύντροφο, μπορεί να αναζητήσουν άλλον”, δήλωσε η διδακτορική φοιτήτρια στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole στις ΗΠΑ. Για να διαπιστώσουν πώς η προσωπικότητα ενός πουλιού επηρεάζει την πιθανότητα να πάρει διαζύγιο, οι ερευνητές βασίστηκαν σε μια μοναδική βάση δεδομένων. Από το 1959, οι επιστήμονες παρακολουθούν μια αποικία περιπλανώμενων άλμπατρος στο νησί Possession, στο αρχιπέλαγος Crozet του νότιου Ινδικού Ωκεανού. “Βάζουμε ένα ανοξείδωτο δαχτυλίδι στο πόδι με έναν αριθμό”, δήλωσε στο AFP η θαλάσσια βιολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης Stephanie Jenouvrier.
“Επειδή δεν φοβούνται πραγματικά, μπορούμε να πλησιάσουμε πολύ αργά και να διαβάσουμε τον αριθμό”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό επέτρεψε στην ομάδα να “ανακατασκευάσει ολόκληρη την ιστορία αυτών των πτηνών”. Η Sun είπε ότι τα πουλιά “αναπαράγονται κάθε δύο χρόνια, επειδή χρειάζονται έναν ολόκληρο χρόνο για να αναθρέψουν τον νεοσσό τους και αυτό είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο, οπότε παίρνουν ένα χρόνο άδεια μετά για να ανακάμψουν και δεν περνούν αυτόν τον χρόνο μαζί”.
Τα ντροπαλά παιδιά τερματίζουν τελευταία
Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι ερευνητές μέτρησαν την τόλμη σχεδόν 2.000 πουλιών παρατηρώντας πώς αντιδρούν σε έναν άνθρωπο που πλησιάζει τη φωλιά τους. Διαπίστωσαν ότι τα πιο ντροπαλά αρσενικά άλμπατρος είχαν έως και διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο από τους πιο τολμηρούς αντιπάλους τους — αλλά δεν βρέθηκε καμία διαφορά στα θηλυκά. “Δείχνουμε για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ της προσωπικότητας και του διαζυγίου σε ένα άγριο είδος, χάρη στο καλύτερο ίσως σύνολο δεδομένων στον κόσμο”, δήλωσε η Sun. Τα περιπλανώμενα άλμπατρος έχουν “περίτεχνες διαδικασίες ερωτοτροπίας”, ανέφερε η μελέτη, καθώς τα πουλιά σηκώνουν τα φτερά τους, κράζουν και γενικά χορεύουν.
Μερικές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένα πιεστικό ξένο αρσενικό ζευγάρι προσπαθεί να παρέμβει. Τότε είναι που τα πιο ντροπαλά αρσενικά αποφεύγουν την αντιπαράθεση – και δέχονται το διαζύγιο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα ποσοστά διαζυγίων, δήλωσαν οι ερευνητές. Υπάρχουν περισσότερα αρσενικά από θηλυκά άλμπατρος, επειδή τα θηλυκά τείνουν να αναζητούν τροφή σε περιοχές όπου είναι πιο πιθανό να μπλεχτούν σε πετονιές. Το πλεόνασμα των αρσενικών σημαίνει ότι τα θηλυκά βρίσκουν γρήγορα έναν νέο σύντροφο, αλλά μπορεί να χρειαστούν στα αρσενικά περισσότερα από τέσσερα χρόνια, διαπίστωσε η μελέτη.
Επίσης, “τα πτηνά που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση είναι λιγότερο πιθανό να χωρίσουν από εκείνα που ο δεσμός του είναι πιο πρόσφατος”, δήλωσε ο Jenouvrier. Πέρυσι η έρευνα έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τα άλμπατρος στο διαζύγιο, καθώς τα πουλιά πρέπει να ταξιδεύουν μακρύτερα για να βρουν μειωμένο αριθμό ψαριών
Πηγή: AFP