Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ίσως απαιτεί ακόμη περισσότερη γυμναστική από τη μέχρι σήμερα συνιστώμενη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες θα πρέπει να προγραμματίζουν 150 έως 300 λεπτά ήπιας άσκησης την εβδομάδα ή 75 έως 150 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Ωστόσο, φαίνεται πως οι άνθρωποι που επιλέγουν να ξεπεράσουν αυτά τα χρονικά όρια γυμναστικής ζουν περισσότερο σε σύγκριση με αυτούς που δεν το κάνουν.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 116.000 ενήλικες σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Circulation της American Heart Association. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τη γυμναστική που κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια. Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν τη σχέση μεταξύ του χρόνου και της έντασης της άσκησης με τα ποσοστά θανάτου.
Η υψηλότερη μείωση πρόωρων θανάτων καταγράφηκε σε άτομα που ανέφεραν 150 έως 300 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα ή 300 έως 600 λεπτά ήπιας φυσικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, όσοι ξεπερνούσαν τις οδηγίες του ΠΟΥ φαίνεται πως ζούσαν περισσότερο.
Ένα παράδειγμα ήπιας άσκησης είναι ένας σύντομος περίπατος, η κηπουρική ή το διπλό στο τένις, ενώ στην έντονη άσκηση συγκαταλέγονται η πεζοπορία, το τρέξιμο ή το ποδόσφαιρο.
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για τη σωματική δραστηριότητα, ωστόσο πιέζουν επίσης στο να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην άσκηση προκειμένου να έχουμε μία ακόμη μεγαλύτερη ζωή, σύμφωνα με τον Dong Hoon Lee, συντάκτη της έρευνας.
Για όσους θεωρούν ότι οι 10 ώρες ήπιας άσκησης την εβδομάδα είναι πάρα πολλές, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, ο καλύτερος τρόπος για να τηρήσει κανείς συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής είναι να σχεδιάσει μία αυστηρή ρουτίνα και να την ακολουθεί πιστά.
πηγή: CNN