Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Ερωτηματικά από αίτημα ΤΑΙΠΕΔ για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ

Μια εξαιρετικά περίεργη και χωρίς εμφανή αιτιολόγηση κίνηση εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τη ΔΕΠΑ, ανέκοψε με παρέμβαση του ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Προ δεκαημέρου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Πασχάλης Μποχώρης ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ να προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 350 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει το ποσό αυτό στους μετόχους, κατ’ αναλογία της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (65% ΤΑΙΠΕΔ και 35% ΕΛΠΕ). Η ΔΕΠΑ έκανε σαφές ότι δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να ικανοποιήσει το αίτημα και έλαβε ως απάντηση από το μέτοχο της πλειοψηφίας, ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό.

Το θέμα ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του κάνοντας λόγο για «επιχείρηση οικονομικής αφαίμαξης της ΔΕΠΑ», ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας κράτησε εξαρχής αποστάσεις από το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει προβεί σε αντίστοιχη κίνηση και στον ΟΛΘ, εισπράττοντας ως επιστροφή κεφαλαίου 29 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση φαίνεται ότι επί του παρόντος έχει παγώσει, μετά και την παρέμβαση του Γιάννη Μανιάτη o οποίος έδωσε εντολή στη διοίκηση της ΔΕΠΑ να μην προχωρήσει σε καμία τέτοια κίνηση. Άλλωστε ο ίδιος γνωρίζει καλά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΠΑ, καθώς και ότι εντός των επομένων μηνών ενδέχεται να χρειαστεί να καταφύγει σε δανεισμό για την προαγορά φορτίων LNG ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα ανεφοδιασμού της αγοράς λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Πάντως τα ερωτηματικά για την κίνηση του ΤΑΙΠΕΔ παραμένουν και ζητούν απαντήσεις.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων