Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

Ερωτηματικά γύρω από το μέλλον των συνομιλιών για τη Συρία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Επισήμως, ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία αναμένεται να ξεκινήσει στη Γενεύη στις 25 Ιανουαρίου.

Εντούτοις, διπλωμάτες στον ΟΗΕ αναφέρουν ότι μια ενδεχόμενη καθυστέρηση αυτών παρουσιάζεται πλέον όλο και πιο πιθανή, με το κρίσιμο σημείο να συνεχίζει να είναι η σύγχυση για το ποιοι εκπρόσωποι των ανταρτών θα πρέπει να παραστούν σε αυτές.

«Σε αυτό το στάδιο, ο ΟΗΕ θα προχωρήσει στην έκδοση των προσκλήσεων, όταν οι χώρες που απαρτίζουν τη Διεθνή Ομάδα Στήριξης για τη Συρία συμφωνήσουν για το ποια μέρη εντός της αντιπολίτευσης θα πρέπει να προσκληθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φαρχάν Χακ στους δημοσιογράφους.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, στη βάση της διαφωνίας τους για το μέλλον του προέδρου Άσσαντ, οι ηγέτες της Ρωσίας και του Κατάρ συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Μόσχα.

Φιλοξενούμενος από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Χαμάντ μπιν Ταμίμ αλ-Θανί, βρίσκεται στη Ρωσία για μια διήμερη επίσκεψη με στόχο τη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή και τα ενεργειακά ζητήματα, σύμφωνα με τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μιλώντας για τις συνομιλίες σχετικά με τη διένεξη στη Συρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε και από την δική του μεριά αισιόδοξους τόνους.

«Το Κατάρ και η Ρωσία αναμένουν ότι, με βάση τα όσα προβλέπει το σχέδιο που εκπόνησαν τα Ηνωμένα Έθνη, οι συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον, εντός τους τρέχοντος μήνα», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες της σύγκρουσης εξακολουθούν να γίνονται αισθητές και πέρα ​​από τα σύνορα της Συρίας.

Συγκεκριμένα, μια γυναίκα σκοτώθηκε και μια μαθήτρια τραυματίστηκε τη Δευτέρα, όταν ένας πύραυλος πιστεύεται ότι είχε εκτοξευτεί από τη Συρία, έπληξε ένα σχολείο στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Πηγές
Euronews
Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων