Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Έρχεται κίνημα υπέρ της κυπριακής λίρας!

Πέραν των όποιων συνεπειών θα έχει για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και κυρίως για τις χώρες του Νότου η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για “κούρεμα” των καταθέσεων στην Κύπρο, γίνονται πλέον ορατές και οι πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής.

Ήδη στην Μεγαλόνησο πολίτες, φορείς και κόμματα έχουν ξεσηκωθεί και μιλούν για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Στην Ελλάδα άρχισαν να ενδυναμώνονται και να βρίσκουν έδαφος φωνές που κάνουν λόγο για τάχιστη έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στην δραχμή.

Είναι ενδεικτική η σπουδή του Αλέκου Αλαβάνου που ηγείται του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και το οποίο ως γνωστόν θα κατέβει στις ευρωεκλογές με σύνθημα την επιστροφή στην δραχμή, για ενεργοποίηση του Plan B!. Όπου Plan B δεν είναι τίποτε άλλο από την άμεση αποχώρηση Ελλάδας και Κύπρου από την ευρωζώνη σε συνδυασμό με την εθνικοποίηση των τραπεζών προκειμένου μόνο δημόσιες τράπεζες-όπως λέει- να έχουν την δυνατότητα να εγγυηθούν τις λαϊκές καταθέσεις.

Στα επιχειρήματά τους οι νοσταλγοί της δραχμής και της κυπριακής λίρας, επισημαίνουν ότι η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση Χριστόφια οδήγησε την Κύπρο στο χείλος της καταστροφής και στο κατώφλι της τρόικας επομένως δεν μετράει η προσέλευση ή ο αυτοπροσδιορισμός, της κάθε πολιτικής δύναμης. Θυμίζουν επίσης την πρόταση που είχε υποβάλει προεκλογικά ο Μανόλης Γλέζος ζητώντας εισφορά επί των καταθέσεων άνω των 20.000 ευρώ! Άρα, σύμφωνα με τους οπαδούς της ιδέας εγκατάλειψης του ευρώ η μόνη λύση είναι ένα συγκροτημένο πρόγραμμα ανατροπής και ανασυγκρότησης ενάντια στο σχέδιο Α’ της ευρωζώνης!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων