Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

ΕΣΗΕΑ – Πρώτο Θέμα: Μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Έχει ξεσπάσει σάλος μετά την επιλογή της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη, να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για κίνηση που στοχοποιεί τους ανθρώπους που με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας και των οικογενειών τους, βοηθούν στη δικαστική διερεύνηση της εγκληματικής δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής.

Από την άλλη δεν υπάρχει σοβαρό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στη δημοσίευση των ονομάτων αυτών των ανθρώπων. Έτσι καταλήγουν οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι να θεωρούν ότι ουσιαστική η πρακτική του Πρώτου Θέματος καταλήγει να καταδίδει του μάρτυρες κατηγορίας, στη Χρυσή Αυγή.

Η ΕΣΗΕΑ έβγαλε μία πολύ σκληρή ανακοίνωση η οποία ανακοινώνει διαδικασίες των αρμόδιων πειθαρχικών συμβουλίων. «Αλλεπάλληλα κρούσματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, με στρεβλώσεις, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης (…)Πρόσφατη περίπτωση αποτελεί η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας στην προαναφερόμενη δίκη από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», με τον κίνδυνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα να καθίστανται στόχοι της εγκληματικής αυτής οργάνωσης.

Τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν από τα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια.» αναφέρει το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή του.

Από την άλλη μία ομάδα δημοσιογράφων του δικαστικού ρεπορτάζ, αντιτίθεται στην ανακοίνωση αυτή σε κοινή επιστολή στην οποία εκφράζουν «την έντονη διαφωνία με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ μέσω της οποίας καταδικάζεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της “ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ”».

Την επιστολή υπογράφουν:

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ – ΣΚΑΪ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΖΑΣ – STAR

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ – STAR

ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ – MEGA

ΡΕΓΓΙΝΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ – ALPHA

ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ – ΤΑ ΝΕΑ

ΑΝΝΑ ΚΑΝΔΥΛΗ – REAL NEWS

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ – THE TOC

ΒΑΣΩ ΠΑΛΑΙΟΥ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ – EURO 2DAY

ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΝΓΚΟΥ – ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ – NEWS 247

ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ – ESPRESSO».

σχετικα αρθρα

10 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img