Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

ESM: Εγκρίθηκε η πρόταση για δάνεια 240 δισ. ευρώ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την ίδρυση Ταμείου Υποστήριξης Πανδημικής Κρίσης ύψους 240 δισ. Ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στα μέλη του ESM, σύμφωνα με τους όρους και χαρακτηριστικά που αποφάσισε το Eurogroup της 8ης Μαΐου.

«Τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ο ESM θα έχει διαθέσιμα 240 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να καταπολεμήσουν την πανδημική κρίση. Πρόκειται για ένα καινοτόμο μέσο με ευνοϊκούς όρους δανεισμού και χωρίς μακροοικονομικούς όρους. Με τη δημιουργία αυτού του μέσου σε χρόνο ρεκόρ, οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ότι ο ESM είναι ένα πραγματικό backstop έκτακτης ανάγκης με μια ευέλικτη εργαλειοθήκη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τις ανάγκες εποχής μας», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

«Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του ιού των κορωνών και της άνευ προηγουμένου οικονομικής ύφεσης, οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες τους για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες τους σε υγειονομική περίθαλψη. Ως αποτέλεσμα, και τα 19 μέλη του ESM θα έχουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα φέτος. Με το ESM Pandemic Crisis Support, τα μέλη μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος αυτών των αναγκών με ασφαλή τρόπο, με πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό, δεδομένου ότι ο μόνος όρος που συνδέεται με αυτήν την οικονομική υποστήριξη είναι η απαίτηση να ξοδεύουμε τα χρήματα σε άμεσες και έμμεσες δαπάνες στον τομέα της υγείας, που συνδέονται με την πανδημία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα μέλη που θα αιτηθούν βοήθεια από τον ESM θα μπορεί να τους διατεθεί το 2% του ΑΕΠ της χώρας για το έτος του 2019.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων