«Τρέχει» η προεργασία για την επόμενη τιτλοποίηση. Θα περιλαμβάνει ρυθμισμένα κυρίως δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Πως εξηγούνται οι πολύ χαμηλές επισφάλειες της Εθνικής από τα δάνεια που εξήλθαν των αναστολών δόσης.
Ρυθμισμένα δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, εταιρικά, μικρών επιχειρήσεων) θα περιλαμβάνει η νέα τιτλοποίηση, την οποία ετοιμάζει η Εθνική ΤράπεζαΕΤΕ +0,56%, με στόχο να μειώσει έτι περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (Non Performing Exposures- NPEs).
Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας (SPA), αναφορικά με την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Frontier, η Εθνική «τρέχει» την προεργασία για την επόμενη τιτλοποίηση, μέσω της οποίας επιδιώκει να από-αναγνωρίσει δάνεια μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Η απόφαση της τράπεζας είναι η περίμετρος του χαρτοφυλακίου να περιλαμβάνει κυρίως ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 30 ημερών, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει 12μηνο, προκειμένου να επαναταξινομηθούν στα ενήμερα. Στις 30/6 τα ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών ανερχόταν σε 1,4 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 35% των εν Ελλάδι NPEs του ομίλου (4 δισ. ευρώ).
Στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (1,8 δισ. στον όμιλο), ως το τέλος του 2022, κίνηση, που σε συνδυασμό με την αύξηση των χορηγήσεων, θα οδηγήσει το NPE ratio σε επίπεδα αντίστοιχα του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του Β’ τριμήνου τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση, κατά 5%.
Η μείωση του NPE ratio ενδέχεται να επιταχυνθεί, εφόσον επιβεβαιωθεί η ως τώρα τάση πολύ μικρών καθυστερήσεων στα δάνεια, που εξήλθαν από περίοδο αναστολής καταβολής δόσεων, ενώ αναμένεται να αποκλιμακωθεί ταχύτερα το έξοδο προβλέψεων. Υπενθυμίζεται ότι μόλις το 3% των δανείων, που εξήλθε από moratoria παρουσιάζει καθυστέρηση πληρωμών άνω των 90 ημερών, ενώ 1% παρουσιάζει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερών.
Οι παραπάνω επιδόσεις οφείλονται στη συντηρητική πολιτική, που ακολούθησε η Εθνική, όσον αφορά στην παροχή του εργαλείου αναστολής καταβολής δόσεων (moratorium) και βεβαίως στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των δανείων, που εντάχθηκαν στην παραπάνω διευκόλυνση, είχαν, ήδη, εξοφλήσει ένα ικανοποιητικό μέρος της αρχικής οφειλής.
Ρόλο έπαιξαν, επίσης, τα προγράμματα κρατικής επιδότησης δόσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ( Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ), καθώς και το πρόγραμμα διευκόλυνσης της Εθνικής (Εθνογέφυρα), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα καταβολής του 50% της δόσης για όσους εξήλθαν από περίοδο αναστολών.
Οι εισπράξεις της τράπεζας, τόσο από τα δάνεια, που είχαν λάβει τις παραπάνω διευκολύνσεις, όσο και από τα ρυθμισμένα, συνέχισαν και τον Ιούλιο να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας στη διοίκηση βάσιμες προσδοκίες, για ταχύτερη αποκλιμάκωση του εξόδου προβλέψεων σε σχέση με την καθοδήγηση που έχει παράσχει στους επενδυτές.