Αν και η κινέζικη οικονομία δείχνει εξαιρετικές αντοχές δεδομένου ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει την συνέχιση της ανάπτυξής της κατά 8,4% το 2013, ο ΟΗΕ εμφανίζεται ανήσυχος για τη διεθνή οικονομία εξ αιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη. Η μεν πρώτη με χρέος 16 τρισεκ. δολάρια βρίσκεται μπροστά σε ένα «δημοσιονομικό γκρεμό», η δεύτερη βρίσκεται ισορροπεί ανάμεσα στην ύφεση και στη λιτότητα, χωρίς δυναμική ανάπτυξης και με την απειλή ενός νέου κύματος ανεργίας.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι μπορεί να της αφαιρέσει τα 3Α αν δεν προχωρήσει άμεσα σε περικοπές δημοσίων δαπανών της τάξεως των 600 δισεκ. δολαρίων στις αρχές του 2013, ώστε να αποφύγει τον «δημοσιονομικό γκρεμό». Φαίνεται πάντως ότι η βεντέτα Ομπάμα – Ρεπουμπλικάνων οδηγείται σε συμβιβασμό: πρώτον, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα πάνω από 500.000 δολάρια (αντί για 250.000) και δεύτερον, στην αποδοχή από τους Ρεπουμπλικάνους της αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά 1 τρισεκ. δολάρια με αντίστοιχη μείωση των κρατικών δαπανών.
Αν αυτό είναι το βασικό σενάριο αποφυγής του δημοσιονομικού γκρεμού των υπερχρεωμένων ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα Fed «δουλεύει» και προς μία άλλη κατεύθυνση. Επιδιώκει να καθιερώσει αυστηρούς κανόνες από το 2015 για 100 περίπου τις ξένες τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ με ενεργητικό μεγαλύτερο των 100 δισεκ. δολαρίων, μετά την διαπίστωση συστηματικών κινήσεών τους για την αποφυγή της εποπτείας τους από την Fed μέσω θυγατρικών εταιρειών.