Καταπιεσμένες και με τάση κατάθλιψης είναι οι περισσότερες γυναίκες – αφεντικά, που απ’ ότι δείχνουν οι έρευνες,…
δυσκολεύονται να διαχειριστούν ειδικές καταστάσεις στον χώρο εργασίας.
Το ωραίο φύλο δεν μπορεί να επιδείξει την ίδια προσαρμοστικότητα και ευελιξία μ ΄αυτή των αρρένων διευθυντών σε καταστάσεις όπως προσλήψεις και απολύσεις στελεχών αλλά και κόντρες που είθισται να δημιουργούνται στον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που επικαλείται το BBC. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των εκπροσωπών του ισχυρού φύλου, τα όποια συμπτώματα κατάθλιψης εξαλείφονται κατά την εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων τους , σαν ένα είδος εκτόνωσης. Αντιθέτως, για τις γυναίκες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς νιώθουν ότι βρίσκονται συνεχώς υπό πίεση:Για την όποια απόφασή τους θα πρέπει να σκεφθούν διπλά και τριπλά καθώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους, πάντα θα υπάρχει η σκέψη ότι ως γυναίκες θα βρεθούν στο στόχαστρο, επισημαίνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1300 ανδρών και 1500 γυναικών, αποφοίτων Λυκείου του Ουισκόνσιν, μεταξύ των ετών 1993 και 2004 . Τότε, η ηλικία των εθελοντών ήταν από 44 έως 64 ετών. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να τους μιλήσουν για την εργασία τους, για την θέση που είχαν και για τις ημέρες που είχαν τις “μαύρες τους” και αισθάνονταν κόπωση.
Στη περίπτωση των γυναικών που κατείχαν στο παρελθόν επιτελικές θέσεις, το ποσοστό αυτών που ένιωθαν καταπιεσμένες και με τάση κατάθλιψης, ήταν 9% υψηλότερο απ’ ότι των γυναικών που δεν υπήρξαν διευθύντριες. Αντιθέτως, στην περίπτωση των ανδρών διευθυντών , το ποσοστό αυτό ήταν κατά 10% μικρότερο. Στην έρευνα λήφθηκαν υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως εργατοώρες ανά εβδομάδα, εάν υπάρχει ευέλικτο ωράριο και πόσο συχνά οι εργαζόμενοι ελέγχονταν από κάποιον προιστάμενο. Οι επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες μπορούν να αποφασίσουν πιο εύκολα πότε να ξεκινήσουν αλλά και να ολοκληρώσουν την δουλειά τους απ’ ότι οι γυναίκες κι ότι ελέγχονταν λιγότερο απο τους προϊσταμένους τους.
Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας, Τετιάνα Πούντροφσκα, “Οι γυναίκες αφεντικά έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, υψηλότερους μισθούς ,μεγαλύτερο κύρος αλλά και είναι πιο ευχαριστημένες από την εργασία τους σε σχέση με αυτές που δεν έχουν επιτελικά καθήκοντα. Θα πρέπει όμως να μάθουν να χαίρονται την δουλειά τους”.