Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Euractiv: Παρότρυνση Timmermans για ένα κύμα ανακαίνισης στα κράτη μέλη της ΕΕ

Τώρα είναι η ώρα για τα κράτη μέλη να ανακαινίσουν κτίρια και να τα καταστήσουν ενεργειακά αποδοτικά, δήλωσε ο επικεφαλής του κλίματος της ΕΕ, Frans Timmermans, παρά την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες δεν θα εισαχθούν μέχρι τον επόμενο χρόνο .

Η στρατηγική της ΕΕ για το κύμα ανακαίνισης είναι ένα εργαλείο για τα κράτη μέλη, τα οποίοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τα σχέδια ανάκαμψης COVID-19, να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ταυτόχρονα, δήλωσε ο Timmermans, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. πρόεδρος της Πράσινης Συμφωνίας.

Από την πλευρά του, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει «κανονιστική σαφήνεια», «προσδοκία προσφοράς» και να το κάνει «με ομοιόμορφο τρόπο» καθώς οι χώρες της ΕΕ προχωρούν με τα εθνικά σχέδια ανακαίνισης, πρόσθεσε ο Timmermans που μίλησε στην Ημέρα της Ανακαίνισης της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

«Η ενεργειακή απόδοση είναι μια μηχανή δημιουργίας θέσεων εργασίας» στον αγώνα της ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποφέρει κοινωνικά αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη, πρόσθεσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), ο οποίος μίλησε σε διαδικτυακή συνομιλία με τους Timmermans την ημέρα πριν.

Η Επιτροπή ξεκίνησε ένα κύμα ανακαίνισης κτιρίων νωρίτερα αυτό το μήνα, με στόχο να συγκεντρώσει τη λαϊκή υποστήριξη πίσω από τα σχέδια μείωσης των εκπομπών από τα κτίρια και τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας.

Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, η Επιτροπή σκοπεύει να διπλασιάσει τον ετήσιο ρυθμό ανακαίνισης κτιρίων που σχετίζεται με την ενέργεια, η οποία επί του παρόντος είναι μόλις 1%, και να αναβαθμίσει 35 εκατομμύρια κτίρια έως το 2030.

Έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις

Ωστόσο, το στέλεχος της ΕΕ δεν έχει ακόμη δώσει με σαφήνεια οδηγίες όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις ανακαίνισης κτιρίων. Η Επιτροπή πραγματοποιεί επί του παρόντος εκτίμηση επιπτώσεων και θα εγκρίνει λεπτομερέστερους κανόνες στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, η οποία αναμένεται τον Ιούνιο του επόμενου έτους ως μέρος μιας δέσμης νομοθεσίας για την ενέργεια και το κλίμα.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις θα «δώσουν το σωστό πλαίσιο που αποδίδει το αποτέλεσμα που ψάχνετε», δήλωσε ο Timmermans, προσθέτοντας ότι είναι ένα «εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, επειδή μπορείτε να τα προσαρμόσετε στις συγκεκριμένες συνθήκες των κρατών μελών και ακόμη και σε χαμηλότερο επίπεδο».

Η στρατηγική ανακαίνισης της Επιτροπής απαιτεί μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση που να λαμβάνει επίσης υπόψη το κοινωνικό περιβάλλον και την προσιτή στέγαση», λέγοντας ότι τα ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης μπορούν να επιταχύνουν τις ανακαινίσεις και να περιορίσουν τις μηνιαίες δαπάνες αυτών που νοικιάζουν ή κατέχουν σπίτια.

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη εφαρμόσει υποχρεωτικά ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει ήδη απαγορεύσει την αύξηση του ενοικίου στην περίπτωση κτιρίων με χαμηλή απόδοση, από το 2021. Η χώρα έχει επίσης θεσπίσει απαγόρευση ενοικίασης κτιρίων με χαμηλές επιδόσεις από το 2023, καθώς και υποχρέωση ανακαίνισης κτιρίων με τη χειρότερη απόδοση μέχρι το 2028, δήλωσε η Marjolaine Meynier-Millfert, Γάλλος βουλευτής.

Στην Ολλανδία, όλα τα κτίρια γραφείων θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης τουλάχιστον της κλάσης Γ έως το 2023, να αυξηθεί στην Κλάση Α έως το 2030. Στο Βέλγιο, η Φλάνδρα εξετάζει επίσης προτάσεις για ελάχιστα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης για μη οικιακά και οικιακά ενοικιαζόμενα κτίρια.

Οι Timmermans υπαινίχθηκαν ότι δεν θα ακολουθήσουν όλα τα κράτη μέλη την ίδια πορεία προς την ανακαίνιση. Ενώ οι χώρες πρέπει να μάθουν από επιτυχημένα έργα, πρέπει να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση για την ανακαίνιση, εξετάζοντας την ιστορία, την ενεργειακή υποδομή και την κοινή γνώμη σε κάθε χώρα.

Euractiv: This is the moment to renovate your buildings, EU tells member states
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων