Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πρόσφατα εκδόθηκε ένας νέος κανονισμός της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η μείωση των προμηθειών και συγκεκριμένα οι προμήθειες θα μειωθούν σε 0,20 για τις χρεωστικές κάρτες και σε 0,30 για τις πιστωτικές κάρτες. Η ρύθμιση αυτή έχει ως στόχο της την επίτευξη της αύξησης της χρήσης των καρτών.
Αναλυτικότερα, ο κανονισμός της Κομισιόν προβλέπει τη μείωση της προμήθειας που πληρώνει η τράπεζα-αποδέκτης μιας συναλλαγής, στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα, το ύψος της οποίας διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα από 1-1,25 ευρώ για τις πιστωτικές και 0,40-0,70 ευρώ για τις χρεωστικές κάρτες.
Στόχος είναι η μείωση των προμηθειών που πληρώνουν οι έμποροι στις τράπεζες και η μετακύλιση του οφέλους στους τελικούς καταναλωτές. Η μείωση των διατραπεζικών προμηθειών θα εξαλείψει και τα κίνητρα για τη χρήση διαφορετικού τερματικού από κάθε τράπεζα, καθώς ο έμπορος θα μπορεί μέσα από ένα μηχάνημα να διεκπεραιώνει όλες τις συναλλαγές ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο εκδότης της κάρτας.
Με την ίδια οδηγία γίνεται ενιαίο το σύστημα διατραπεζικών προμηθειών στην ΕΕ ώστε να αποφεύγονται οι διπλοχρεώσεις και οι αυθαίρετες χρεώσεις στις διεθνείς συναλλαγές.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ως πρώτο βήμα καθώς μέλημα της ΕΕ είναι η ευρεία αποδοχή του πλαστικού χρήματος αλλά και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ως μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες (ΙΟΒΕ, Visa Europe) οι νέες χρεωστικές κάρτες που εκδόθηκαν φέτος ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια πλαστικά, εκ των οποίων οι 1.100.000 εκδόθηκαν μετά τον Ιούλιο μέχρι τώρα (αύξηση 125%). Ο συνολικός αριθμός των καρτών που χρησιμοποιούν οι Έλληνες καταναλωτές ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια πλαστικά.
Από την αύξηση της χρήσης των καρτών και του και e-banking τα έσοδα μπορούν να αυξήσουν μέχρι 1,6 δις ευρώ, με την προϋπόθεση όμως ότι θα θεσπιστούν κίνητρα που θα κάνουν ελκυστικά τα μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών.
Βασικός στόχος είναι ο περιορισμός της παραοικονομίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς η Ελλάδα παραμένει στην ΕΕ στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πληρωμές.
Εκτός όμως από την αύξηση των νέων καρτών, εντυπωσιακά αυξήθηκε και ο τζίρος σε POS των χρεωστικών καρτών, καθώς υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός τους.
Εν κατακλείδι, παρατηρείται η προσπάθεια, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο της αύξησης της χρήσης του λεγόμενου «πλαστικού» χρήματος προκειμένου να ελέγχονται περισσότερο οι συναλλαγές των πολιτών και με αυτόν τον τρόπο να επιτευχθεί η μείωση της παραοικονομίας.