Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

«Ευρωσκεπτικισμός» για τις τιμές των ρύπων

Ως ήττα για το κλίμα και το περιβάλλον γενικότερα, χαρακτηρίζουν οι απανταχού οργανωμένοι Οικολόγοι την απόρριψη της πρότασης της Ε. Επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο, για την απόσυρση 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ρύπων. Μπορεί να έχουν εν μέρει δίκαιο οι Οικολόγοι, αλλά δεν πρέπει να αγνοούνται και μερικές πραγματικότητες όπως ότι:

• Ο μηχανισμός διανομής των ρύπων έχει γίνει ένα καθαρά χρηματιστηριακό εργαλείο που δίνει ευκαιρίες για κάθε είδους κερδοσκοπία και αποκόμιση κερδών από «φούσκες», κυριολεκτικά και μεταφορικά

• Η τιμή των ρύπων αποτελεί συνάρτηση κυρίως της ζήτησης, δηλαδή της βιομηχανικής παραγωγής. Άρα η αύξηση της τιμής τους θα προκύψει από την οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση της παραγωγής.

• Κάθε αύξηση του κόστους παραγωγής, και το κόστος των ρύπων επηρεάζει άμεσα το τελικό κόστος των προϊόντων, κάνοντάς τα λιγότερο ανταγωνιστικά, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια αγορών, υπέρ των προϊόντων που προέρχονται από οικονομίες όπου δεν ισχύουν παρόμοιες επιβαρύνσεις στην παραγωγή .

Καταληκτικά, πιστεύουμε ότι σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, οι τιμές των ρύπων θα ισορροπήσουν σε λογικά επίπεδα που θα ευνοούν τις επενδύσεις στη περαιτέρω μείωση του ενεργειακού κόστους και στην πράσινη ενέργεια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων