Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Σήμερα ξεκινάνε οι προπαρασκευαστικές ενέργειες σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να κορυφωθούν ενόψη της επικείμενης συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωπαϊκής ένωσης στις 24 Μαΐου. Το κύριο θέμα της συζήτησης ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδας και των δανειστών θα αποτελέσουν τα κρυφά σημεία και οι λεπτομέρειες σχετικά με τον αυτόματο δημοσιονομικό κόφτη δαπανών.
Αυτό που απασχολεί κυρίως τα τεχνοκρατικά στελέχη και των δύο πλευρών είναι ο τεχνικός προσδιορισμός της περικοπής των δαπανών, ο τρόπος, ο χρόνος και τα πεδία εφαρμογής του, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές του τραπεζιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή έχει διαμηνύσει προς τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων ότι επιθυμεί ο έλεγχος για την επίτευξη των στόχων να γίνεται μια φορά το χρόνο, όταν η Eurostat ανακοινώνει τα στοιχεία της.
Από την πλευρά τους, οι θεσμοί ζητούν έλεγχο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να διατηρηθούν οι τριμηνιαίοι έλεγχοι από τους θεσμούς, προκειμένου να μην βρεθούν εκτεθειμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι, σε περίπτωση που το πρόγραμμα παρουσιάσει δυσλειτουργίες και αρνητικές προδιαγραφές εφαρμογής στην ελληνική κοινωνία.
Τα ερωτήματα
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση σχετικά με ποια θα είναι εκείνα τα σημεία στα οποία θα εφαρμόζεται η περικοπή των δαπανών, με την προσωπική μου άποψη σχετικά με το τι θα γίνει τελικά να περικλείει και την πρόταση των εταίρων σε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση θέλει από την πλευρά της να περάσει τις προτάσεις της σχετικά με την ευκαιρία επιλογής που επιθυμεί να είναι διατυπωμένη στο κείμενο, η οποία να της δίνει την δυνατότητα να επιλέγει τους κωδικούς του προϋπολογισμού που θα γίνονται περικοπές.
Αντίθετα, η απέναντι πλευρά υποστηρίζει πως οι περικοπές θα είναι οριζόντιες σε όλο το φάσμα των δαπανών, με εξαίρεση: 1) Την Άμυνα και τα 2) Επιδόματα Ανεργίας.
Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή
Εν πάση περιπτώση, αύριο Παρασκευή θα πρέπει να μπει εμπρός και μια πρώτη διερευνητική συζήτηση σχετικά με το πακέτο των έμμεσων φόρων οι οποίοι θα πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή έως τις 24 Μαΐου.
Παράλληλα, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και με το ζήτημα του ύψους της δόσης με πολλούς στο εσωτερικό της κυβέρνηση να πιστεύουν πως αυτή θα ξεπερνάει τα 5,7 δισεκατομμύρια, προκειμένου να αποπληρωθούν σε μεγάλο βαθμό οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και να ξεκινήσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Εν κατακλείδι, οποίες και αν είναι οι αποφάσεις των δύο επόμενων ημερών η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει καλή τη πίστη και να υλοποιήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία θα ορίσει το EuroWorking Group και θα οριστικοποιήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.