Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν τον σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου (38 %) και την οικονομική, βιομηχανική και εμπορική ισχύ (34 %) ως τα κύρια δυνατά σημεία της ΕΕ, ενώ ακολουθούν οι καλές σχέσεις και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (28 %).
Ως τομείς που η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα, οι συμμετέχοντες αναφέρουν συχνότερα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή (33 %) και την παράτυπη μετανάστευση (επίσης 33 %), ενώ ακολουθούν η ασφάλεια και η άμυνα (29 %) και ο πόλεμος στην Ουκρανία (25 %).
Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία καταλαμβάνει την πρώτη θέση όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, καθώς αναφέρεται από το 50 % των συμμετεχόντων. Στη δεύτερη και την τρίτη θέση ακολουθούν η παράτυπη μετανάστευση και τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η κλιματική αλλαγή, με 41 % και 35 % αντίστοιχα.
Στην ερώτηση σχετικά με τις αξίες που ενσωματώνει καλύτερα η ΕΕ σε σύγκριση με άλλες χώρες του κόσμου, οι Ευρωπαίοι απαντούν με σαφήνεια τον σεβασμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες, καθώς και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης (53 % αμφότερα).
Γενική αισιοδοξία για τα επόμενα χρόνια
Το 58% των Ευρωπαίων τείνουν να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ, ενώ το 37 % τείνουν να είναι απαισιόδοξοι.
Το 55% δηλώνουν πολύ ή αρκετά σίγουροι για την ισχύ της δημοκρατίας της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία, ενώ το 41 % είναι αρκετά ή πολύ αβέβαιοι.
Από την άλλη πλευρά, το 64% των πολιτών της ΕΕ τείνουν να ανησυχούν για την ασφάλεια της ΕΕ κατά την επόμενη πενταετία.
Τέλος, το 51% εκφράζουν εμπιστοσύνη στις επιδόσεις της οικονομίας της ΕΕ την επόμενη πενταετία, ενώ το 45% αισθάνονται μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.
Ιστορικό
Το Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 550 διεξάχθηκε κατά το διάστημα μεταξύ 25 Ιουνίου και 2 Ιουλίου 2024 και στα 27 κράτη μέλη. 25.658 πολίτες της ΕΕ ερωτήθηκαν διαδικτυακά.
Πηγή euro2day.gr