Γράφει ο Ιωάννης Π. Χουντής
Τρεις ήταν οι λόγοι, που με παρακίνησαν να γράψω αυτό το σύντομο άρθρο περί των ομαδικών απολύσεων, θέμα που καίει και ενοχλεί ιδιαιτέρως στην χώρα μας: ένα εξαιρετικό άρθρο του Σ.Μάνου στην Καθημερινή προ ολίγων εβδομάδων, μία ομιλία του Θάνου Τζήμερου σε εκδήλωση του Άλματος Ανάπτυξης και φυσικά η ατολμία της Αντιπολιτεύσεως να αρθρώσει συγκεκριμένο λόγο για το ζήτημα, που αποτελεί κόκκινη γραμμή της Τρόικα τηρώντας σιγήν ιχθύος.
Η ερώτηση είναι απλή: Θέλει κανείς να απολύει εργαζομένους; Όχι φυσικά. Ένας ατομικά απολυμένος εργαζόμενος είναι λιγότερο άνεργος από έναν ομαδικά απολυμένο; Όχι βέβαια. Τελικά ο επιχειρηματίας αρέσκεται να μειώνει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχειρήσεως του και συνάμα να ελαττώνει τον κύκλο εργασιών του; Σε καμία περίπτωση. Άρα τι περίεργη ιδεοληψία της Τρόικα είναι αυτές οι…ομαδικές απολύσεις; Δεν είναι ιδεοληψία αλλά μία πρακτική λύση στην απουσία επενδύσεων στην Ελλάδα.
Μία επένδυση χρειάζεται δύο πράγματα: Ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και μία ευέλικτη αγορά εργασίας. Το πρώτο στοιχείο δεν υφίσταται ούτε κατά διάνοια στην Χώρα μας. Το δεύτερο μπορεί να υπάρξει με την θέσπιση των ομαδικών απολύσεων. Προσοχή: το μέτρο δεν απαιτείται για να απολύσουν ελεύθερα οι επιχειρήσεις τους νυν εργαζομένους τους. Η ratio είναι άλλη. Αποσκοπεί στην μείωση του επενδυτικού ρίσκου του μελλοντικού επιχειρηματία, που θα πρέπει να μπορεί να αποδεσμεύσει ανθρώπινο δυναμικό σε περίπτωση αποτυχίας της επενδύσεως του, ώστε να μην μείνουν ούτε απλήρωτοι δεκάδες εργαζόμενοι, ούτε να μπει ο ίδιος φυλακή. Αποτελεί αναγκαία προυπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Δεν είναι μία…νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία κάποιων αιμοσταγών δουλεμπόρων. Είναι μία πρακτική λύση στο πρόβλημα ελλείψεως επενδύσεων μεγάλων και μικρών επενδυτών στην Ελλάδα.
Θεωρώ πως η Αντιπολίτευση και πόσο μάλλον η Κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκαν ποτέ το παραπάνω σκεπτικό ενώ η λαικιστική προπαγάνδα θεωρεί πως ομαδικές απολύσεις θα σημαίνουν περισσότερους ανέργους. Μα ποιο το νόημα μίας τέτοιας μεταρρύθμισης σε μία Χώρα με εκατομμύρια ανέργους; Προφανώς το σκεπτικό είναι αυτό που αναλύθηκε ανωτερω. Ας ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες μας, την νοητική μας ακαμψία και ας κρατήσουμε στάση οικονομικά προοδευτική και ανοιχτόμυαλη, ώστε να έρθει κάποτε η Ανάπτυξη.
Ο Ιωάννης Π. Χουντής είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών ‘’Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’