Στην σκληρή κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας της Τουρκίας στις 14 Μαΐου, μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και την εκστρατεία τους για να κερδίσουν τους ψηφοφόρους της Μερσίνας – της πρωτεύουσας μιας επαρχίας που θεωρείται αμφίρροπη και της οποίας ο πληθυσμός έχει διογκωθεί από ανθρώπους που έφυγαν από τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου- αναφέρεται άρθρο των FT.
Μιλώντας με κατοίκους της πόλης, οι FT καταγράφουν τη δυσαρέσκεια των Τούρκων, καθώς οι εκλογές έρχονται σε μια εποχή που πολλές οικογένειες παλεύουν με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ενώ αυξάνονται οι επικρίσεις για τον αυστηρότερο εναγκαλισμό της κυβέρνησης με τα μέσα ενημέρωσης και άλλους θεσμούς.
Ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου μονομαχούν για να εξασφαλίσουν περισσότερες από τις μισές ψήφους στην προεδρική κούρσα, ώστε να αποφευχθεί ένας πρωτοφανής δεύτερος γύρος. Αλλά ο Βολφανγκο Πικολι, συμπρόεδρος στο τμήμα πολιτικού κινδύνου του ομίλου συμβούλων Teneo, δήλωσε ότι η αναμέτρηση είναι εξαιρετικά αμφίρροπη. Ενώ οι δημοσκοπήσεις είναι ιστορικά αποσπασματικές, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή θα είναι η πιο δύσκολη αναμέτρηση του Ερντογάν, γράφουν οι FΤ.
Ο Κιλιτσντάρογλου έχει ενώσει έξι κόμματα με πολύ διαφορετικές ιδεολογίες για να διεξάγει μια σκληρή εκστρατεία αντίστασης κατά του Ερντογάν. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ένας ήπιος πρώην οικονομολόγος, προηγείται του πιο μαχητικού προέδρου.
Υψηλόβαθμα στελέχη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να κερδίσει, αν και οι περισσότεροι αναγνωρίζουν επίσης ότι ο Ερντογάν είναι ηγέτης δαιμόνιος σε ότι αφορά τις προεκλογικές εκστρατείες, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιήσει όλο το «οπλοστάσιο» του κράτους. Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει μια ως επί το πλείστον ελεύθερη διαδικασία ψηφοφορίας, αλλά δεν εμπιστεύεται την κορυφαία εκλογική επιτροπή της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να παρέμβει εάν ο Ερντογάν χάσει.
Ο Ερντογάν έλαβε εκτεταμένη κάλυψη από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα μετά τα εγκαίνια του πρώτου αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας της χώρας, ενός ρωσικής κατασκευής εργοστασίου κοντά στη Μερσίνα. Μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης, καθώς αρρώστησε –σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για μια γρίπη του στομάχου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και οι δύο άνδρες θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν το 50% των ψήφων, δεδομένου ότι αρκετοί άλλοι υποψήφιοι διεκδικούν επίσης την προεδρία.
«Για πρώτη φορά στα τελευταία 20 χρόνια, ο Ερντογάν ξεκινά την κούρσα όχι ως επικεφαλής αλλά ως δεύτερος. Έτσι, η αντιπολίτευση πρέπει να υπερασπιστεί την υποστήριξη που έχει… αυτή τη φορά ο Ερντογάν είναι αυτός που πρέπει να αλλάξει τις ψήφους», δήλωσε ο Τσαν Σελτζουκι της εταιρείας συμβούλων Istanbul Economics Research.
Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει τις μισές ψήφους, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου. Αυτό θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η Τουρκία θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο από τότε που τέθηκε σε ισχύ το νέο προεδρικό σύστημα το 2017, σημειώνουν οι FT. «Ο δεύτερος γύρος είναι μία από τις λίγες σχεδόν βεβαιότητες που έχουμε», δήλωσε ο Πικολί.
Ο Σελίμ Κορού, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Tepav, με έδρα την Άγκυρα, δήλωσε ότι, ενώ η συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε οποιονδήποτε δεύτερο γύρο θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το κοινοβούλιο -που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με την ψηφοφορία του πρώτου γύρου για Πρόεδρο- πιθανόν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.
Η Λαϊκή Συμμαχία, ένας συνασπισμός του ΑΚΡ και του υπερεθνικιστικού κόμματος Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), ελέγχει επί του παρόντος τη νομοθετική εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «τραπέζι των έξι» του Κιλιτσντάρογλου, που αποτελείται από το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το εθνικιστικό κόμμα Iyi και τέσσερις μικρότερες ομάδες, βρίσκεται πίσω από τον συνασπισμό του Ερντογάν στην κοινοβουλευτική κούρσα.
Ο Κορού σημείωσε ότι εάν η Λαϊκή Συμμαχία κερδίσει το κοινοβούλιο, θα μπορούσε να προσφέρει μια σημαντική ευεργεσία στον μακροχρόνιο πρόεδρο της Τουρκίας. «Ο δρόμος του Ερντογάν προς τη νίκη δεν μπορεί πραγματικά να είναι μια νίκη στον πρώτο γύρο – αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», τόνισε. «Πρέπει να πάρει το κοινοβούλιο στον πρώτο γύρο, και στη συνέχεια, στον δεύτερο γύρο, να υποστηρίξει το επιχείρημα “Ψηφίστε με, αλλιώς θα έχουμε μια διαιρεμένη κυβέρνηση”».
Επιστρέφοντας στη Μερσίνα, οι FT κάνουν αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Κιλιτσντάρογλου ενώ υπενθυμίζουν πως στις εκλογές του 2018, ο Ερντογάν και ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Μουχαρέμ Ιντσέ έλαβαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό ψήφων στην ευρύτερη επαρχία της Μερσίνας – γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της περιοχής ενόψει των εκλογών αυτού του μήνα.
Σε μία μόνο ημέρα, υποψήφιοι από τουλάχιστον τέσσερα κόμματα επισκέφτηκαν επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ψήφους.
Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι φαίνονται διχασμένοι για την οικονομική πολιτική του Ερντογάν, με ορισμένους να εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, αλλά άλλους να εξακολουθούν να υπερασπίζονται τις αντισυμβατικές πολιτικές του προέδρου.