Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

«Financial Times»: Ο Opec+ συνεχίζει την παραγωγή πετρελαίου μετά το άνοιγμα των ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία

«Financial Times»: Ο Opec+ συνεχίζει την παραγωγή πετρελαίου μετά το άνοιγμα των ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία

Η παράδοση επιπλέον 400.000 βαρελιών την ημέρα θεωρείται ως μια «νίκη για τον Λευκό Οίκο» που πολεμά την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να συνεχίσει να αυξάνει τη μηνιαία παραγωγή του αργού πετρελαίου, μετά από μια επίθεση γοητείας αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν, που περιλάμβαναν μια προσπάθεια αναδιατύπωσης των σχέσεων των ΗΠΑ με το Βασίλειο.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, την εκ των πραγμάτων χώρα-ηγέτη του Opec, ήρθε μετά από συναντήσεις με αποστολή των ΗΠΑ στο βασίλειο, όπως αποκαλύπτουν αξιωματούχοι.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στο πως προσεγγίζει η Ουάσιγκτον τις σχέσεις της με το βασίλειο και εστιάζει στην οικονομία και την ενέργεια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ριάντ την ώρα που η τιμή του πετρελαίου στα αμερικανικά βενζινάδικα έχει εκτοξευτεί.

Ο Τζο Μπάιντεν, ερχόμενος στον Λευκό Οίκο, υποσχέθηκε να αξιολογήσει εκ νέου τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Ριάντ, ενώ καταδίκασε τη Σαουδική Αραβία για τον φόνο του Τζαμάλ Χασόγκτζι και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και, αντίθετα με τον πρόεδρο Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως θα αντιμετώπιζε τον Βασιλιά Σαλμάν -και όχι τον διάδοχό του ηλικιωμένου μονάρχη, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν σημάδια ανυπακοής στον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα η Ουάσιγκτον. Αναλυτές υποστηρίζουν πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν συνειδητοποιήσει πως πρέπει να εμπλακούν με τη Ριάντ σε πολλές από τις πολιτικές τους, από τις προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη, μέχρι άλλα κρίσιμα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, την κλιματική αλλαγή και τις ενεργειακές αγορές.

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μελών του Opec+ να αυξήσουν τις προμήθειες του αργού πετρελαίου σε 400.000 βαρέλια ανά ημέρα ήταν μια έκπληξη για τους εμπόρους, που περίμεναν ότι ο οργανισμός θα έκανε απόπειρα να ανεβάσει τις τιμές, ενώ αυτές έχουν πέσει περίπου 20% την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για τον Λευκό Οίκο», είπε η Χελίμα Κροφτ, διευθύντρια της διεθνούς προϊοντικής στρατηγικής στην RBC Capital Markets.

Η συνάντηση του Opec+ την Πέμπτη έγινε μετά από εβδομάδες πίεσης από τον Λευκό Οίκο, οι οποίοι είχαν κάνει έκκληση για μεγαλύτερο όγκο αποθεμάτων ώστε να μειωθούν οι τιμές, που μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχε διπλασιαστεί, μετά από ένα χρόνο και έδωσαν τροφή στους φόβους για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Μπάιντεν έδωσε έγκριση για απελευθέρωση μεγάλου όγκου πετρελαίου από το απόθεμα έκτακτης ανάγκης των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια προσπάθεια για πτώση των τιμών αφότου η Ριάντ και οι συνεργάτες του Opec+ αγνόησαν τις εκκλήσεις τους για αυξήσει στην παραγωγή.

Μετά την απόφαση της Opec+ την Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν αρχικά, αλλά αργότερα σημείωσαν οριακή άνοδο, με τη σημείο αναφοράς τον δείκτη Μπρεντ που ανέβηκε κατά 0,5%, στα 69,22 δολάρια το βαρέλι.

Οι σύμβουλοι της Σαουδικής Αραβίας θεωρούν πως δεν πρόκειται για πολιτική ενέργεια, αλλά ότι είναι καθαρά μια ενέργεια βάση της εκτίμησης της αγοράς πετρελαίου. Παρόλα αυτά, άτομα από τον Opec προβλέπουν πως οι προμήθειες ίσως ξεπεράσουν κατά πολύ τη ζήτηση την επόμενη χρονιά.

Την απόφαση αυτή ακολούθησε μια επίσκεψη στο βασίλειο, από μια ομάδα Αμερικανών αντιπροσώπων με αρχηγό τον Ντάλιπ Σινγκ, Βοηθό Υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομίες, τον Βοηθό Υφυπουργό Οικονομικών Ντον Γκρέιβς και τον Άμος Χοχστάιν, σύμβουλο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με αξιωματούχους οι συναντήσεις πήγαν «πολύ καλά», παρόλο που εμμένουν πως δεν πρόκειται για μια κατάσταση κβιντ προ κβο για να αναθερμανθούν οι σχέσεις και να μπουν νέα πλαίσια σχετικά με την οικονομία και την ενέργεια.

Ο Χοχστάιν είχε πολύωρες συναντήσεις με τον Πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν, υπουργό Ενέργειας και κατά το ήμισυ αδερφό του πρίγκιπα Μοχάμεντ, προτού γίνουν οι συναντήσεις του Opec+, σύμφωνα με  αξιωματούχους των ΗΠΑ, με έναν από αυτούς να δηλώνει: «Κάποιες φορές, σε αυτές τις σχέσεις έχει νόημα να εμφανιστεί κανείς».

Η Ριάντ έχει μπερδευτεί από την ψυχραιμία του Μπάιντεν προς τον πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με αναλυτές από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Λευκός Οίκος είδε με θετικό πρόσημο την αύξηση παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας. «Εκτιμάμε τη στενή συνεργασία που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες με τον εταίρο μας, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και άλλους παραγωγούς του Opec+, για να βοηθήσουμε το ζήτημα των πιέσεων στις τιμές», είπε η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Σάκι.

Τον Σεπτέμβριο, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, ήταν ο πιο αξιωματούχος της κυβέρνησης, με τον πιο μεγάλο βαθμό, ώστε να συναντήσει τον πρίγκιπα Μοχάμεντ στο βασίλειο. Την βδομάδα πριν την σύνοδο COP26 για το κλίμα (που ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου), ο Τζον Κέρι -απεσταλμένος του Μπάιντεν- συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ στη Ριάντ, καθώς ήταν καλεσμένος από τον διάδοχο σε μια Middle East Green Initiative (Πράσινη Πρωτοβουλία της Μέσης Ανατολής).

Η ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία επέφεραν μια μικρή πτώση στις τιμές του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα και οδήγησαν την αγορά στο να πιστεύει πως η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί θα αψηφούσαν τις πιέσεις των ΗΠΑ και θα μετρίαζαν τις προμήθειες για να σπρώξουν την αγορά.

Αλλά, γεωπολιτικές ανησυχίες τσακίσει τους φόβους για περαιτέρω πτώσεις τιμών, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

«Σε αυτή τη συνάντηση του Opec+ υπήρχαν μεγαλύτερα ζητήματα προς συζήτηση και όχι απλώς η Όμικρον», είπε h Αμάρτυα Σεν, διευθύντρια ερευνών στη συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects. Οι προβλέψεις του ίδιου του Opec δείχνουν μια αξιοσημείωτη αύξηση στα αποθέματα πετρελαίου, είπε, «ώστε η μη παύση της παραγωγής να αποτελέσει πολιτική σκοπιά».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων