Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Financial Times: O Τσίπρας παίζει πόκερ με το «Μακεδονικό»

Αντιμέτωπος με μεγάλη λαϊκή και πολιτική αντίσταση για οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο ζήτημα του ονοματολογικού είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρουν οι Financial Times, σε εκτενές άρθρο τους για την ονοματολογία.

Ο τίτλος που χρησιμοποιεί η εφημερίδα είναι «Ο Τσίπρας παίζει πόκερ με τη Μακεδονία» σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα θα είναι άγνωστο.

Οι Financial Times σημειώνουν πως το 2018 θα μπορούσε να είναι το έτος κατά το οποίο οι πολίτες στα Σκόπια θα μάθουν πως θα αποκαλείται η χώρας τους, αλλά επιστρέφοντας στο θέμα της Ελλάδας αναφέρουν την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός.

H εφημερίδα, υπογραμμίζει ότι περίπου το 60% των Ελλήνων αντιτίθεται στη σύνθετη ονομασία. Αναφέρει πως χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά και πως ετοιμάζεται το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Κυριακή.

Οι FT τονίζουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δέχεται πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση και, ταυτόχρονα, καλείται να διαχειριστεί και την συνύπαρξη με τους «υπερεθνικιστές», όπως τους περιγράφει, κυβερνητικούς εταίρους ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν θέσει το Μακεδονικό στην καρδιά της πολιτικής τους ατζέντας, απειλώντας την κυβερνητική συνοχή.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζεται, η Εκκλησία, που αρχικά φαινόταν πως υποστήριζε τον κ. Τσίπρα, πλέον εναντιώνεται σε έναν συμβιβασμό. Πρόκειται για «δυσνόητο χάος», επισημαίνει η εφημερίδα χαρακτηριστικά, που διερωτάται: «Τι έχει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας;»

«Ακόμα και το να αγγίξει το θέμα, είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική, σε μια χρονιά που θα έπρεπε να πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης που κράτησαν οκτώ χρόνια. Κι όμως ενδεχόμενη επιβράβευση σε διπλωματικό επίπεδο, είναι δελεαστική», υποστηρίζει το άρθρο και εξηγεί το δίλημμα μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο Ελληνας πρωθυπουργός:

«Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον – που επιθυμεί την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμα και φέτος – και της ΕΕ που εξετάζει το θέμα του χρέους, ένας συμβιβασμός υπό τον Τσίπρα, θα μπορούσε να τον αναγάγει σε έναν Μπίσμαρκ των Βαλκανίων».

Πηγή: www.lifo.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων