Επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά του 100% της εταιρείας λιανικής Folli Follie, που επιδιώκει –μετ’ εμποδίων– να εξυγιανθεί και να ισχυροποιήσει τα μεγέθη της, φέρεται να έχουν εκδηλώσει δύο σχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αραβικών συμφερόντων επενδυτή με δραστηριότητα και στο λιανεμπόριο και για ελληνικό όμιλο, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη Folli Follie, η οποία εξακολουθεί να εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης, με τα brands (π.χ. heaven on earth) να συνεχίζουν να προσελκύουν σημαντική ζήτηση. Το τίμημα για την εξαγορά της εταιρείας, που έχει 70 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ το 2022 η Folli Follie εμφάνισε τζίρο της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ και αρνητικά λειτουργικά κέρδη (EBITDA).
Η κρίσιμη απόφαση
Ανεξαρτήτως της πορείας της Folli Follie, καθοριστικό ρόλο για την πραγματοποίηση ενός ντιλ διαδραματίζει η απόφαση του Αρείου Πάγου για το εάν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα αποδεσμευθούν από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Εχει προηγηθεί η έκδοση βουλεύματος από το Β΄ Τμήμα Διακοπών του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που ορίζει την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Ωστόσο, οι συνήγοροι που εκπροσωπούν τους ζημιωθέντες επενδυτές – θύματα της Folli Follie κατέθεσαν αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας την αναίρεση του βουλεύματος.
Η εταιρεία έχει 70 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Η απόφαση επί της αίτησης αναίρεσης, που συζητήθηκε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, είναι κρίσιμη για τη Folli Follie, διότι η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων θα της εξασφαλίσει πολύτιμη ρευστότητα. Πρόκειται για ακίνητα με αποτίμηση της τάξεως των 28 εκατ. ευρώ και μετρητά από μερίσματα περίπου 3 εκατ. ευρώ που δεσμεύθηκαν κατά την ποινική προδικασία βάσει του Ν. 4557/2018 (περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες). Εάν δεν αποδεσμευθούν τα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με κύκλους της Folli Follie, η βιωσιμότητα της εταιρείας θα απειληθεί και κατ’ επέκταση το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία θα απομακρυνθεί.
Τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα της εταιρείας έχει πληγεί και από την απώλεια αντιπροσώπευσης της Nike, ενώ μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ρευστότητα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της, όπως το Minion (έναντι 26 εκατ. ευρώ) και τα ναυπηγεία της Planaco στην Αίγινα.
Μεγάλες καθυστερήσεις
Εκτός από το δικαστικό σκέλος που καθορίζει την τύχη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, από τις 10 Ιανουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση της υπόθεσης παραποίησης των οικονομικών μεγεθών της Folli Follie. Ως εκ τούτου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου, που διοικούσε την εταιρεία λιανικής, όπως και περίπου ακόμη 10 άτομα – κατηγορούμενα για απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία.
Για το, διεθνών διαστάσεων, επιχειρηματικό σκάνδαλο λόγω σειράς καθυστερήσεων δεν έχει ακόμη πέσει φως, αν και έχουν παρέλθει περίπου έξι χρόνια από την αποκάλυψή του. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, υφίσταται αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερόμενων ως τετελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (με φερόμενο χρόνο τέλεσης 2001-2018).
Πηγή kathimerini.gr