Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Foreign Affairs: Γιατί η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των ΗΠΑ από το Ψυχρό Πόλεμο;

Στα μέσα Νοεμβρίου, το προσωπικό προγραμματισμού πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε μια έκθεση 74 σελίδων υποστηρίζοντας ότι η Κίνα στοχεύει να αναθεωρήσει θεμελιωδώς την παγκόσμια τάξη στην εξυπηρέτηση των αυταρχικών στόχων και των ηγεμονικών της φιλοδοξιών.

Επιδιώκοντας να διασαφηνίσει τις «πνευματικές πηγές της συμπεριφοράς της Κίνας», το έγγραφο προορίζεται σαφώς να προκαλέσει τις «Πηγές της Σοβιετικής Συμπεριφοράς», το άρθρο που έγραψε ο πρώτος διευθυντής του σχεδιασμού πολιτικής, Τζορτζ Κένναν, στο Foreign Affairs υπό τον τίτλο «X “Το 1947. Η νέα έκθεση, που προοριζόταν ως σχεδιάγραμμα για την πολιτική της Κίνας κατά τη δεύτερη περίοδο του Τραμπ, εγείρει προβλήματα που παραμένουν σχετικά με την εισερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν. Αλλά έχει πολύ λιγότερα να πει όταν πρόκειται για λύσεις.

Η έκθεση της κυβέρνησης Trump βλέπει σωστά την Κίνα ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δείχνοντας πώς το Πεκίνο έχει γίνει πιο αυταρχικό στο εσωτερικό και πιο επιθετικό στο εξωτερικό.

Αναγνωρίζει επίσης σωστά πώς η Κίνα προσπάθησε να κερδίσει ένα πλεονέκτημα εφαρμόζοντας οικονομική πίεση – καθώς και εκμεταλλευόμενη την αφελής που κάνει πολλούς αλλοδαπούς να χάσουν την καταπιεστική φύση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ).

Ωστόσο, η έκθεση προστατεύεται από ιδεολογικούς και πολιτικούς περιορισμούς. Δεδομένου ότι είναι ένα έγγραφο διοίκησης του Τραμπ, πρέπει να επαναλαμβάνει τη δυσαρέσκεια του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους διεθνείς οργανισμούς, παρόλο που είναι βασικό για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Πως οι ΗΠΑ μπορούν να νικήσουν την Κίνα;

Η εξωτερική πολιτική της Κίνας σήμερα καθοδηγείται από ένα τοξικό μείγμα εθνικισμού και παρελθόντων καταγγελιών, αλλά είναι επίσης εμποτισμένο με ρεαλισμό και υπομονή. Με την εξαίρετη οικονομική της ανάπτυξη, η Κίνα προσπαθεί συνεχώς να δοκιμάζει την ικανότητα οποιασδήποτε ξένης χώρας να ανταποκριθεί στα συμφέροντά της, όπως ορίζεται από το Κ.Κ.Κ. Όπως αναγνωρίζει η έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών, αυτή η πολιτική δεν αποκλείει με κανέναν τρόπο την περιορισμένη συνεργασία με άλλες χώρες. Ούτε αυτό το είδος συμπεριφοράς εξωτερικής πολιτικής είναι άγνωστο αλλού. Ο εθνικισμός σε διάφορες μορφές αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Όμως η Κίνα είναι μοναδική τόσο ως προς το μέγεθος όσο και για τις μελλοντικές της δυνατότητες. Είναι επίσης μια καταπιεστική δικτατορία στην οποία μια μικρή, αυτοεπιλεγμένη ελίτ λαμβάνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις, ένα σύστημα διακυβέρνησης που κάνει άλλες χώρες να το φοβούνται ακόμη περισσότερο.

Ποιοι είναι οι στόχοι των σημερινών ηγετών του Κ.Κ.Κ.;

Δύο ξεχωρίζουν. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε την οικονομική άνοδο της Κίνας έτσι ώστε η χώρα να γίνει ισχυρότερη εγχώρια και ο κανόνας του ΚΚΚ –που βασίζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική επιτυχία– παραμένει εδραιωμένος στο εσωτερικό του. Το δεύτερο είναι να καθιερωθεί η Κίνα ως η κυρίαρχη δύναμη σε μεγάλο μέρος της Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του δυτικού Ειρηνικού, της Κεντρικής Ασίας, της ανατολικής Ρωσίας, των Ιμαλαΐων και του Ινδικού Ωκεανού.

Ο μόνος πιθανός τρόπος για τη στρατηγική των ΗΠΑ είναι η εκμετάλλευση των αντιφάσεων μεταξύ των δύο κύριων στόχων του Κ.Κ.Κ .: η διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και η εφαρμογή μιας επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής. Καθώς καταλήγει η έκθεση, κάποια από αυτή την αντίφαση θα είναι γυμνή από μόνη της καθώς ο υπόλοιπος κόσμος ξυπνά για την πραγματική φύση του κινεζικού καθεστώτος. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αναγκάσουν την Κίνα να επιλέξει μεταξύ αυτών των δύο στόχων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να υπερβεί αυτό που έκαναν οι διοικήσεις Ομπάμα και Τραμπ για να βοηθήσουν τις ασιατικές χώρες που θέλουν να αντισταθούν στην κινεζική πίεση. Πρέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδο-Ειρηνικό και να αναπτύξει πολιτικές για το εμπόριο, τις επενδύσεις και την τεχνολογία που ανταμείβουν τη συμμόρφωση της Κίνας με διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες και τιμωρούν τις παραβάσεις της.

Είναι βαθιά ανησυχητικό – αν και ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της έλλειψης αυτογνωσίας της κυβέρνησης Τραμπ – ότι μια στρατηγική έκθεση που ζητά πολιτικές των ΗΠΑ που θα «διασφαλίσουν την ελευθερία» αγνοεί σχεδόν εντελώς το πιο βασικό γεγονός για την τρέχουσα κατάσταση, δηλαδή ότι η Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά με την Κίνα μόνο μέσω θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. Χρειάζεται καλύτερη υποδομή.

Χρειάζεται καλύτερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας για απλούς ανθρώπους και προσιτή εκπαίδευση που τους προετοιμάζει για έναν βαθύτατα αλλαγμένο χώρο εργασίας. Και για να επιτευχθεί όλα αυτά, χρειάζεται μια ισχυρή, ικανή και ικανή κυβέρνηση, βασισμένη τουλάχιστον σε μια περιορισμένη πολιτική συναίνεση σχετικά με το είδος του έθνους που οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να είναι. Χωρίς τέτοια ανοικοδόμηση στο σπίτι, οποιαδήποτε προσπάθεια ανταγωνισμού στο εξωτερικό θα είναι μάταιη.

Foreign Affairs: The U.S. Can’t Check China Alone
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων