Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Foreign Affairs: Πως η κρίση στον δημοσιογραφικό τομέα επηρεάζει τη δημοκρατία;

Σε ολόκληρη τη χώρα, και λόγω της πανδημίας οι πιο ευάλωτες εφημερίδες έκλεισαν ή διατέθηκαν προς πώληση. Με λίγες εξαιρέσεις, τα μεγάλα οικογενειακά franchise καταστράφηκαν από ιδιωτικές εταιρείες μετοχών με λίγη αίσθηση πολιτικής υποχρέωσης και ακόμη λιγότερη κατανόηση της δημοσιογραφίας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το επάγγελμα της δημοσιογραφίας συρρικνώθηκε και έγινε όλο και πιο επισφαλές. Μεταξύ 2008 και 2017, η απασχόληση μεταξύ δημοσιογράφων εφημερίδων μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ.

Το 2018, το ερευνητικό κέντρο Pew ανέφερε ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα των υπαλλήλων της αίθουσας ειδήσεων με πτυχίο κολεγίου ήταν περίπου 51.000 $ – περίπου 14 τοις εκατό λιγότερο από το διάμεσο για όλους τους άλλους εργαζόμενους που φοιτούσαν σε κολέγιο Πριν από είκοσι χρόνια, οι ειδικοί στις δημόσιες σχέσεις ξεπέρασαν τους δημοσιογράφους με αναλογία μικρότερη από δύο προς μία. Σήμερα, η αναλογία είναι μεγαλύτερη από έξι προς ένα.

Εκείνοι που παραμένουν σε οργανισμούς μέσων αισθάνονται ότι χάνουν την κατάσταση και την αξιοπιστία τους. Πέρυσι, μια έρευνα του Gallup – Knight Foundation διαπίστωσε ότι το 69% των Αμερικανών είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη δεκαετία.

HTML tutorial

Για τους Ρεπουμπλικάνους, το ποσοστό ήταν 94 τοις εκατό. Δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ στην Ουάσινγκτον αναγνωρίζουν τη σημασία του τι κάνουν. Βρίσκονται επίσης σε λίγο ή πολύ συνεχή επίθεση από συρτάρια κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, άτομα που πιστεύουν αυτό που ακούνε στο Fox News και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παντού, το ίδιο ερώτημα για το μέλλον των ειδήσεων επαναλαμβάνεται: Πώς μπορούν οι δημοκρατικές κοινωνίες να διατηρήσουν τη δημοσιογραφία που χρειάζονται για να λειτουργήσουν;
Ένας καλός τρόπος να αρχίσει κανείς να απαντά σε αυτήν την ερώτηση είναι να κοιτάξει την περίοδο που οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ στις ΗΠΑ ήταν στην πιο υγιή τους φάση.

Μία χρυσή εποχή για την δημοσιογραφία ήταν μεταξύ του 1960 και του 1980. Κατά τη διάρκεια αυτής της φαινομενικής χρυσής εποχής, οι κορυφαίοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί προσαρμόζουν τη θεμελιώδη σχέση τους με την κυβέρνηση, μετατοπίζοντας από ένα είδος αυξημένης στενογραφίας στην κριτική δημοσιογραφία που έχει γίνει ο κανόνας.

Αλλά η δημοσιογραφική δυσπιστία για την εξουσία τους επέστρεψε: ο Τύπος σύντομα βρέθηκε στο παραλήπτη, χάνοντας την σχεδόν αυτόματη εμπιστοσύνη που είχε όταν η στάση του ήταν λιγότερο δύσκολη. Το δεξί άσκησε κριτική στον κύριο τύπο για την υιοθέτηση μιας αντιθετικής σχέσης με τους καθιερωμένους θεσμούς. Η αριστερά επέκρινε τον Τύπο επειδή είχε γίνει θεσμός ίδρυσης.

Αναδρομικά, οι δεκαετίες του 1980 και του 1990 ήταν ένας παράδεισος για την αμερικανική δημοσιογραφία. Καθώς το σώμα των ελίτ του Τύπου έγινε πιο επαγγελματικό, ορισμένοι επικριτές αναρωτήθηκαν αν οι δημοσιογράφοι γίνονταν πολύ ευημερούμενοι και άνετοι.

Ωστόσο, στις αρχές των ετών αυτού του αιώνα, η δουλειά του διευθυντή μιας μεγάλης αίθουσας ειδήσεων έγινε προφανώς πιο δύσκολη. Δεν σήμαινε πια να στέκονται σε θυμωμένους αξιωματούχους από καιρό σε καιρό – τώρα, όλοι οι πολιτικοί ήταν διαρκώς δυσαρεστημένοι με την κάλυψή τους.

Η διοίκηση ενός οργανισμού μέσων μαζικής ενημέρωσης είχε μετατραπεί σε μια συνεχή πάλη σε όλα τα μέτωπα: να ανακαλύψει ένα αποτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και να συρρικνώσει τους συζύγους τους πόρους ενώ μαλακώσει ένα ανασφαλές προσωπικό σε μια ατμόσφαιρα έντονου δημόσιου ελέγχου. Η παλιά σεβασμό και ο σεβασμός έδωσαν τη δυνατότητα να μαντέψουμε κάθε απόφαση.

Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι έχει περάσει η οικονομική κρίση της δημοσιογραφίας, πόσο μάλλον η κρίση της αλήθειας. Δεν υπάρχει ακόμη ένα αναπαραγώγιμο επιχειρηματικό μοντέλο που να λειτουργεί για τοπικές ειδήσεις, το οποίο έχει μειώσει την ευθύνη της κρατικής και μητροπολιτικής κυβέρνησης.

Αυτό που φαίνεται να λειτουργεί είναι μια ποικιλία μη κερδοσκοπικών και υβριδικών μοντέλων που καλύπτουν συγκεκριμένα κενά στην κάλυψη, συμπεριλαμβανομένων των ProPublica (ερευνητικές αναφορές), του Marshall Project (ποινική δικαιοσύνη) και του The Texas Tribune (κρατική κυβέρνηση και πολιτική).

Αυτό που φαίνεται να έχουν οι πιο καινοτόμοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί είναι κάποια μορφή επιδότησης σε συνδυασμό με την ικανότητα να σκέφτονται σαν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, ακόμη κι αν δεν είναι. Κάθε ειδησεογραφικός οργανισμός πρέπει να βρει τη βιώσιμη θέση του, γι ‘αυτό η επόμενη γενιά θα πρέπει να είναι όχι μόνο ηθικοί φιλόσοφοι αλλά και επιχειρηματίες.

Foreign Affairs: Can democracy survive if the Media fails?
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων