Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβηκε τα σκαλιά της Μεγάλης Αίθουσας του Λαού του Πεκίνου, στην άκρη της πλατείας Τιενανμέν, ακολουθούμενος από μια συνοδεία Γάλλων επιχειρηματιών, κινηματογραφιστών και μουσικών. Η σκηνή είχε όλα τα στοιχεία μιας κλασικής κρατικής επίσκεψης, με τον Μακρόν να φέρει δώρα: φωτογραφίες ενός Γάλλου φωτογράφου από την Κίνα στα μέσα του 20ου αιώνα και ένα μπλε πορσελάνινο βάζο Σεβρών διακοσμημένο με χρυσό ψάρι, που προοριζόταν να αντιπροσωπεύσει το πρώιμο εμπόριο διακοσμητικών τεχνών μεταξύ των δύο χώρες.
Ο Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει φθίνουσα δημοτικότητα και νέο κύμα διαμαρτυριών κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού του σε ολόκληρη τη Γαλλία -τα γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν άλλη μια ημέρα εθνικών απεργιών για να συμπέσει με τη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ- έχει πάει στην Κίνα για να εξυγιάνει τα διαπιστευτήριά του για την εξωτερική πολιτική άλλη μια φορά.
Σύμφωνα με την παράδοση του αρχαίου καθεστώτος της Γαλλίας, παρευρέθηκε στο δικαστήριο του Σι με το βλέμμα του να κλείσει μια συμφωνία. Μπορεί να συνάντησε τον αγώνα του στον Κινέζο ηγέτη, ο οποίος παίζει για πολύ μεγαλύτερα γεωπολιτικά διακυβεύματα. Ο Xi έχει δελεάσει ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων ηγετών στην τροχιά του από τότε που η Κίνα άνοιξε ξανά από το μακροχρόνιο lockdown της COVID-19. Και σε αντίθεση με την απληστία που έλαβε ο Μακρόν από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο πέρυσι, όταν ήρθε προσπαθώντας να μεσολαβήσει για την ειρήνη στην Ουκρανία, ο Σι παίζει ένα πιο περίπλοκο παιχνίδι από τον Πούτιν. Ωστόσο, αν ο Μακρόν δεν εξασφάλιζε καμία σταθερή δέσμευση από τον Σι για να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση της ειρήνης στην Ουκρανία, έκανε μια σειρά από επιχειρηματικές και πολιτιστικές συμφωνίες προς όφελος της Γαλλίας.
Με περισσότερους από 50 ηγέτες επιχειρήσεων να συνοδεύουν τον Μακρόν, η Γαλλία υπέγραψε έναν εκπληκτικό αριθμό συμφωνιών για μεγάλα κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών σταθμών και μονάδας αφαλάτωσης νερού, ενώ πουλούσε περισσότερα αεροσκάφη, καλλυντικά, χρηματοοικονομικά προϊόντα και χοιρινό κρέας στην Κίνα. Ένα πλεονέκτημα αυτών των συμφωνιών μπορεί να είναι να καταπραΰνουν μέρος του θυμού στο εσωτερικό, είπε η Celia Belin, η οποία διευθύνει το γραφείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Παρίσι, καθώς θα πρέπει να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στη Γαλλία.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρέθηκε επίσης στο Πεκίνο και συναντήθηκε με τον Σι τόσο στο πλευρό του Μακρόν όσο και χωρίς αυτόν. Προσγειώθηκε στο Πεκίνο φρέσκια από μια ομιλία στις Βρυξέλλες επικριτική για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές και τη φιλική σχέση του Xi με τον Πούτιν. Σε δηλώσεις που έκανε μόνη της, με φόντο τη σημαία της ΕΕ, προειδοποίησε την Κίνα να μην παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό άμεσα ή έμμεσα στη Ρωσία γιατί «ο οπλισμός του επιτιθέμενου θα ήταν αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και θα έβλαπτε σημαντικά τη σχέση μας».
Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν ανέβασε δυναμικά στο Twitter στα Αγγλικά, Γαλλικά και Μανδαρινικά ότι «είναι πεπεισμένος ότι η Κίνα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της ειρήνης» ενώ βρισκόταν στο δρόμο για μια διμερή συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη. Το ίδιο είχε πει σχεδόν την προηγούμενη μέρα, όταν μίλησε σε μια αίθουσα γεμάτη με μερικούς από τους 22.000 ομογενείς της Γαλλίας που ζουν στην Κίνα την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα. Έδωσε μάλιστα θετική τροπή στην πρόσφατη επίσκεψη του Σι στη Μόσχα, λέγοντας στη γαλλική κοινότητα στο Πεκίνο ότι «η Κίνα, ακριβώς με βάση τη δύναμη της στενής της σχέσης με τη Ρωσία, η οποία επιβεβαιώθηκε ξανά τις τελευταίες ημέρες, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο».
Ανώτερος αξιωματούχος στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο περιέγραψε τη στάση της κυβέρνησης ως «καθαρή» σχετικά με τις γεωπολιτικές εντάσεις που προκλήθηκαν τόσο από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία όσο και από τον στρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. «Φτάνουμε σε μια εποχή πολύ ισχυρών εντάσεων στο διεθνές τοπίο», είπε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία και η ΕΕ έχουν τα δικά τους συμφέροντα να υπερασπιστούν.
Σε αυτό το πνεύμα, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση της τελευταίας στιγμής στην φον ντερ Λάιεν να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του στην Κίνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν παίζει το χαρτί της Ευρώπης με την Κίνα. Το 2019, κάλεσε τον προκάτοχο της φον ντερ Λάιεν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να συναντηθούν με τον Σι στο Παρίσι. Αλλά η φον ντερ Λάιεν είναι διαφορετική, είπε η Τάρα Βάρμα, επισκέπτρια συνεργάτης στο Κέντρο του Ινστιτούτου Brookings για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Από τη μία πλευρά, μπορεί να δεχτεί λίγη θερμότητα από τους Ευρωπαίους ηγέτες επειδή υιοθέτησε μια στάση τύπου Ουάσιγκτον για την Κίνα. Από την άλλη πλευρά, είπε ο Βάρμα, η φον ντερ Λάιεν αρχίζει να μοιάζει λίγο με την απάντηση στην περίφημη ερώτηση «ποιον καλείς» στις Βρυξέλλες όταν υπάρχει κρίση.
«Αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να την καλέσει».
ΠΗΓΗ: foreignpolicy