Η τρικομματική κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά ήθελε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% για πολλούς λόγους: Πρώτον, γιατί ήταν προεκλογική υπόσχεση του ίδιου του Σαμαρά και αν πετύχαινε κάτι τέτοιο θα του προσέδιδε πολιτικό κύρος. Δεύτερον, γιατί πάνω στο 13% θα θεμελίωνε το success story και τρίτον, γιατί πίσω του θα έκρυβε τα επερχόμενα … νέα μέτρα. Πάνω στην προοπτική της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση χτίστηκε όλη η επικοινωνιακή στρατηγική των τριών τελευταίων μηνών.
Τον Σεπτέμβριο, όπως σε πολλούς θα διαφεύγει, θα γίνει η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2014, που και οι δύο τελούν υπό την έγκριση της Τρόικας. Η Τρόικα όμως θέλει ταυτόχρονα να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση για το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016, που ορισμένοι το υπολογίζουν στα 22 δισεκ. ευρώ.
Αυτά είναι τα θέματα που συζητάει τώρα η Τρόικα με την κυβέρνηση, πέρα από τον επαναπροσδιορισμό του μηχανισμού προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, την αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων τραπεζών και την ιδιωτικοποίηση των συστημικών, την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, τις απολύσεις και την Γραμματεία Εσόδων.
Υπό το κλίμα αυτό και με την προσδοκία του κουρέματος του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, η κυβέρνηση ούτε που θα θέσει το θέμα του ΦΠΑ. Μάλλον θα το καταπιεί, μετά τα αλλεπάλληλα μηνύματα που έστειλε η κ. Λαγκάρντ με τη συνέντευξή της στην ελληνική τηλεόραση.
Έτσι, εστιάτορες και καταναλωτές όχι μόνο θα πληρώσουν ατόφιο τον ΦΠΑ, αλλά θα πληρώσουν και τον Φόρο Πολιτικής Αφέλειας της κυβέρνησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι τον πρωθυπουργό να εκλιπαρεί για πολιτική στίρηξη…