Οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες που μπορούν να δανειστούν ελεύθερα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσουν συνταγή λιτότητας για να αποκαταστήσουν την υγεία των δημοσιονομικών τους μετά την πανδημία κορωνοϊού, δήλωσε το ΔΝΤ σε αντιστροφή των συμβουλών του πριν από μια δεκαετία.
Οι χώρες που έχουν την επιλογή να συνεχίσουν να δανείζονται είναι πιθανό να είναι σε θέση να σταθεροποιήσουν το δημόσιο χρέος τους έως τα μέσα της δεκαετίας χωρίς να χρειαστεί να αυξήσουν τους φόρους ή να μειώσουν τα σχέδια δημόσιων δαπανών, δήλωσε ο Vitor Gaspar, επικεφαλής της δημοσιονομικής πολιτικής στο ταμείο. .
Ωστόσο, οι χώρες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση μόνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικές σχετικά με τις δημοσιονομικές στρατηγικές τους, προειδοποίησε σε συνέντευξή του για να συνοδεύσει τη δημοσίευση του ετήσιου Fiscal Monitor του ταμείου.
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος είναι πιθανό να φθάσει στο ρεκόρ του σχεδόν 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στον κόσμο το 2020 και το ΔΝΤ αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σημαντικά αναλογικά με το εθνικό εισόδημα στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες φέτος.
Ωστόσο, έως το 2025 τα συνολικά ελλείμματα θα είναι παρόμοια με τα επίπεδα που το ΔΝΤ είχε προβλέψει πριν από την πανδημία, χωρίς την ανάγκη για περικοπές δημοσίων δαπανών ή αύξηση φόρων, ανέφερε.
Ο κρίσιμος παράγοντας που υποστηρίζει αυτήν την προοπτική για τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες είναι το κόστος δανεισμού. το ΔΝΤ αναμένει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους θα παραμείνει πολύ κάτω από το ρυθμό ανάπτυξης που αναμένει να επιτύχουν αυτές οι χώρες.
Αυτό θα επέτρεπε στο φθηνότερο δανεισμό να αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό την ασθενέστερη ανάπτυξη και τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα που το ταμείο προβλέπει ότι θα προκύψουν από την κρίση.
Μέχρι το 2025, οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες «θα είχαν υψηλότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα, αλλά αυτό αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλότερες πληρωμές τόκων», δήλωσε ο κ. Gaspar.
Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση σε χώρες που μπορούν να δανείζονται ελεύθερα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, πρόσθεσε. «Ο λόγος [δημόσιο χρέος] στις προβλέψεις μας σταθεροποιείται και μάλιστα μειώνεται ελαφρώς προς το τέλος των προβλέψεών μας, κάτι που δείχνει ότι το Covid-19 είναι ένα εφάπαξ άλμα στο χρέος και με χαμηλά επιτόκια, η δυναμική του χρέους σταθεροποιείται.»
Οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ θα αναγνωστούν στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δίνοντας το πράσινο φως στις χώρες να επενδύσουν από την ύφεση, αντί να σφίξουν τις ζώνες τους όπως συνέβη την προηγούμενη δεκαετία κατά την διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης.
Οι συμβουλές του ταμείου είναι μια αντιστροφή του μηνύματος που δόθηκε στην ίδια δημοσίευση πριν από μια δεκαετία στο αντίστοιχο στάδιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στη συνέχεια, προειδοποίησε ότι «πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες ανάγκες περικοπής».
Ο εσωτερικός ελεγκτής του ταμείου αξιολόγησε στη συνέχεια ότι ήταν πολύ γρήγορο να υποστηρίξει τη λιτότητα το 2010-11 και το ΔΝΤ έχει τώρα αναθεωρήσει ουσιαστικά τις οδηγίες του. Αυτή τη φορά, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προωθηθεί μια ισχυρή ανάκαμψη πριν εξετάσουμε την υγεία των δημόσιων οικονομικών των χωρών, τόνισε το ΔΝΤ.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος πρόωρης απόσυρσης της δημοσιονομικής στήριξης και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που έχουν την επιλογή θα ήταν καλό να είναι πολύ σταδιακοί και να διατηρήσουν τη δημοσιονομική στήριξη έως ότου η ανάκαμψη γίνει σωστά και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την Covid- 19 θεωρούνται υπό έλεγχο », είπε ο κ. Gaspar.
Οι ευνοϊκές προβλέψεις χρέους βασίζονται σε μια ισχυρή ανάκαμψη στην οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία, και τα επιτόκια παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά ανάπτυξης. Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι εγγυημένος και ο κ. Gaspar τόνισε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις δημοσιονομικές προβλέψεις ήταν ακόμη εξαιρετικά υψηλή.
Επιπλέον, οι αναδυόμενες οικονομίες που δεν έχουν τόσο μεγάλη ικανότητα να δανειστούν αντιμετωπίζουν «δεσμευτικούς οικονομικούς περιορισμούς» και πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά το κόστος και τα οφέλη της πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19, δήλωσε το ΔΝΤ.
Το ταμείο ξεχώρισε την Κίνα και τις ΗΠΑ ως χώρες που ήταν απίθανο να σταθεροποιήσουν τις επιβαρύνσεις του δημόσιου χρέους τους έως τα μέσα της δεκαετίας, δεδομένου του μεγάλου σχεδίου τους για δημόσιες δαπάνες και λίγων σχεδίων για αύξηση φόρων.
FT: IMF says austerity is not inevitable to ease pandemic impact on public finances
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής