Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

FT – George Clooney: Η πανδημία μας έδειξε ότι δεν υπάρχουν σύνορα

Από τις επτά ταινίες που σκηνοθέτησε, το μετα-αποκαλυπτικό θρίλερ του George Clooney The Midnight Sky είναι σίγουρα το πιο φιλόδοξο του όσον αφορά την τεχνική πλευρά. Ακόμη, το έργο φροντίζει να παράσχει Παρέχει ένα εγκάρδιο μήνυμα.

Μιλώντας από το σπίτι του στο Χόλιγουντ, εκεί όπου η οικογένεια έχει περάσει τους περισσότερους μήνες lockdown, εξηγεί: «Το Netflix μου το έστειλε για να παίξω και νόμιζα ότι ήταν υπέροχο. Αλλά είχα μια ενδιαφέρουσα λήψη της ιστορίας, γι ‘αυτό τηλεφώνησα στον Scott Stuber [επικεφαλής του τμήματος ταινιών του Netflix] και είπε: «Ξέρω πώς να το κάνω αυτό ως σκηνοθέτης. Πρέπει να κάνουμε πολύ διάλογο, γιατί πρέπει να είναι ένα είδος μελαγχολικού διαλογισμού. »

Ο Clooney, 59 ετών, εμπνεύστηκε από την παιδική μνήμη του να παρακολουθεί την ταινία του 1962 Gigot, στην οποία ο Jackie Gleason παίζει έναν φτωχό, κακομεταχειριστή, ο οποίος είναι επίσης σιωπηλός και μεταμορφώνεται όταν αρχίζει να φροντίζει ένα μικρό κορίτσι και τη μητέρα της.

Ο Clooney τράβηξε επίσης το γεγονός ότι, παρά τη μεταποκαλυπτική φύση της ιστορίας του The Midnight Sky, υπήρχε χώρος για αισιοδοξία. «Μου άρεσε πολύ αυτό που είπε για την εξαργύρωση. Αν πρόκειται να κάνετε κάτι που είναι πολύ σκοτεινό και δεν σας δίνει μια μεγάλη τρύπα στο στήθος σας, τουλάχιστον υπάρχει μια αίσθηση ότι μπορεί να βγούμε άθικτοι. ”

Το σενάριο του Midnight Sky το έχει γράψει Mark L Smith, και βασίζεται στο μυθιστόρημα Good Morning, Midnight της Lily Brooks-Dalton. «Δεν είχα διαβάσει το βιβλίο», εξηγεί ο Clooney, «αλλά νόμιζα ότι το σενάριο ήταν μια όμορφη ιστορία για το τι μπορούμε να κάνουμε το ένα το άλλο αν δεν προσέξουμε, αν δεν ακούσουμε την επιστήμη, αν δεν ανησυχούμε για διαίρεση και μίσος.

“Μου θύμισε μια σύγχρονη αφήγηση για την παραλία [ταινία πυρηνικής καταστροφής του Stanley Kramer το 1959, με τους Gregory Peck και Ava Gardner], αν και αυτό ήταν πιο μηδενικό και πιο απαίσιο από το The Midnight Sky, το οποίο έχει ελπίδα και λύτρωση.”

Η ταινία εκτυλίχτηκε ακριβώς όπως η πανδημία που έπληξε τον κόσμο, καθιστώντας το βασικό ανθρώπινο μήνυμά της ακόμη πιο επείγον. «Καθώς η κρίση ανέλαβε, έγινε πιο ξεκάθαρο ότι αυτό που ήταν πιο σημαντικό στην ιστορία ήταν η ικανότητα επικοινωνίας μεταξύ τους και η ανάγκη να είμαστε με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

«Στιγμές σαν αυτήν, μια χρονιά σαν αυτήν, οδηγούν την πραγματικότητα που πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι, για να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε χρησιμοποιούμε την κάθε μέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.”

«Μεγάλωσα για να πιστέψω ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, και θα βγούμε από αυτό μαζί. Αυτή η πανδημία μας έχει δείξει περισσότερα από οτιδήποτε ότι δεν υπάρχουν σύνορα. Ο ιός δεν ενδιαφέρεται για χώρα ή τάξη. ”

Η σημασία του να προστατεύεις τους άλλους ήταν κάτι που καλλιεργήθηκε στο Clooney κατά τη διάρκεια της ανατροφής του στο Κεντάκι, όπου ο πατέρας του ήταν παρουσιαστής ραδιοφώνου και τηλεοπτικός παρουσιαστής, και η μητέρα του ήταν σύμβουλος. «Από τότε που ήμουν πολύ νέος, κάθε χριστουγεννιάτικο πρωινό πηγαίναμε στο σπίτι κάποιου ξένου, σε ανθρώπους που περνούσαν άσχημα. Φέρναμε σε όλη εκείνη την οικογένεια δώρα. Έπρεπε να κόβω το γκαζόν και να μαζεύω τα φύλλα για να αγοράσω δώρα για παιδιά που δεν είχα συναντήσει ποτέ πριν. Αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, ότι είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλο και όχι μόνο για την άμεση οικογένεια. ”

FT: George Clooney: ‘The pandemic has shown us there are no borders’
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων