Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς, δεν καλείται να χειριστεί για πρώτη φορά στη ζωή του θέματα της αγοράς. Μια εμπειρία την έχει και πιθανότατα θα φανταζόταν ότι η προωθούμενη ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που παραδοσιακά αποτελεί αιτία πολέμου, δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
Πιθανότατα θα φανταζόταν πως λόγω των οριακών συνθηκών που επικρατούν, οι αντιδράσεις των εμπόρων και των εργαζομένων στον κλάδο θα είναι οξύτατες. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αναρωτιέται και να εκπλήσσεται για την σφοδρή επίθεση που δέχτηκε (περισσότερο από τον υπουργό, λένε οι κακές γλώσσες) κατά την πρόσφατη διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων του εμπορικού κόσμου στο Ανάπτυξης αναφορικά με το θέμα της Κυριακής.
Μια σύσκεψη, όπου κατά το κοινώς λεγόμενο έγινε «το έλα να δεις». Κάποιοι απειλούσαν να φύγουν από τη ΝΔ, άλλοι μιλούσαν για σκοπιμότητες κι εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, άλλοι για περαστικούς πολιτικούς… Ο κ. Σκορδάς, βρέθηκε ομολογουμένως σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση.
Σε αντιστοίχως δυσχερή θέση ωστόσο αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στην περίπτωση που το υπουργείο αποφασίσει να ανοίξει και πάλι το θέμα επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος. Η πρώτη απόπειρα προ διμήνου έπεσε στο κενό μετά από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε δύσκολη θέση τους κτηνοτρόφους, καθώς θα πιέσει σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές που πωλούν στις γαλακτοβιομηχανίες.
Την ίδια ώρα αμφίβολο είναι αν θα επιδράσει θετικά στη μείωση των τιμών καταναλωτή, όπως υποστηρίζει το Ανάπτυξης. Ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας ζωής, θα περιορίσει σημαντικά το κόστος των επιστροφών που έχουν οι εταιρείες. Κατά εκτιμήσεις μπορεί να γλιτώσουν έως και 13 λεπτά ανα λίτρο. Μιλάμε για μεγάλα ποσά αν υπολογίσει κανείς ότι χιλιάδες τόνοι καταλήγουν στα σκουπίδια.
Ωστόσο κανείς και τίποτα δε διασφαλίζει πως αυτά τα 13 λεπτά ή μέρος από τα 13 λεπτά θα περάσει στην τιμή. Όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν υπήρξαν μειώσεις για κάποιο διάστημα, για τα μάτια του κόσμου, κι έπειτα οι τιμές ξαναβρέθηκαν στο ύψος τους.
Εταιρείες, για να μην πούμε όλες, ζορίζονται ιδιαιτέρως στην παρούσα συγκυρία κι ένας τρόπος να κερδίσουν σε ρευστότητα είναι αυτός. Γι’ αυτο και πιέζουν ιδιαιτέρως το υπουργείο Ανάπτυξης. Το οποίο πιέζει με τη σειρά του το Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι χρειάζεται η όποια αλλαγή και τη δική του έγκριση.
Γαλακτομαχίες αχνοφαίνονται λοιπόν στον ορίζοντα. Ούτως ή άλλως πρόκειται για έναν κλάδο που δεν πλήττει κανείς ποτέ. Έχουν «πνιγεί» στους εκάστοτε πολέμους του γάλακτος κόσμος και κοσμάκης.