Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Γαλλία: 4 συλλήψεις με φόντο σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Γάλλοι πράκτορες συνέλαβαν τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην δόκιμου του ναυτικού, με την υποψία του σχεδιασμού τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Οι ύποπτοι, ηλικίας μεταξύ 16 και 23, συνελήφθησαν σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας τα ξημερώματα της Δευτέρας και παραμένουν υπό κράτηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ την Τετάρτη.

Αυτοί που ασχολούνται με την υπόθεση αναγνώρισαν τον «κύριο εμπνευστή» στο φερόμενο σχέδιο μέσω της «ακτιβιστικής του δράσης στα κοινωνικά δίκτυα και των σχέσεών του με τους Γάλλους τζιχαντιστές που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή», σύμφωνα με τον Καζενέβ.

Ο κύριος ύποπτος, ο οποίος είχε ήδη απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν, σκόπευε να μεταβεί στη Συρία, είπε ο υπουργός.

Μια έρευνα που άρχισε τον περασμένο μήνα από το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού, και η οποία χειρίζεται τις περιπτώσεις αντιτρομοκρατίας σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας, επέτρεψε στις αρχές να εντοπίσουν και άλλα άτομα που συνδέονται με τον βασικό ύποπτο, πρόσθεσε ο Καζενέβ.

Η έρευνα για το φερόμενο σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, κανένας συσχετισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί σε αυτό το σημείο μεταξύ των ανθρώπων που κρατούνται και των εκρήξεων αυτή την εβδομάδα σε ένα εργοστάσιο πετροχημικών στη νότια Γαλλία.

Οι αρχές εξακολουθούν να διερευνούν τις ταυτόχρονες εκρήξεις που έπληξαν δύο δεξαμενές με χημικές ουσίες νωρίς την Τρίτη, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές στη μονάδα Berre-l’Étang, βορειοδυτικά της Μασσαλίας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ είπε στο δίκτυο BFMTV την Πέμπτη ότι η τρομοκρατία δεν ήταν η κύρια αιτία που οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις πυρκαγιές.

Εντούτοις, από τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου στο Παρίσι, οι Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για μια συνεχιζόμενη απειλή.

«Κάθε εβδομάδα, σταματούμε, προλαμβάνουμε, και αποτρέπουμε τρομοκρατικές πράξεις», είπε ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια τελετών για τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης.

Ο Καζενέβ δήλωσε την Τετάρτη ότι 1850 Γάλλοι πολίτες ή άτομα που διαμένουν στη Γαλλία εμπλέκονται σε τζιχαντικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν 500 ατόμων που βρίσκονται σήμερα στη Συρία ή το Ιράκ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων