Ο γαλλικός υπερηχητικός πύραυλος ASMPA μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, είναι στρατηγικό και απόλυτο αποτρεπτικό όπλο και εκτοξεύεται μόνο με διαταγή του πρόεδρου της Γαλλίας.
Η Γαλλία δοκίμασε με επιτυχία προχθές Τετάρτη την εκσυγχρονισμένη έκδοση του πυρηνικού πυραύλου της ASMPA, χωρίς πυρηνική γόμωση, που αποτελεί μέρος της αεροπορικής συνιστώσας της γαλλικής αποτροπής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της χώρας.
Μεσαίου βεληνεκούς
Ο πύραυλος αέρος-εδάφους μεσαίου βεληνεκούς, που αναπτύχθηκε από πυραυλικά συστήματα MBDA, εκτοξεύτηκε από αεροσκάφος Rafale από την αεροπορική βάση 120 στο Cazaux, στη νοτιοδυτική Γαλλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του ASMPA πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.
Η τελευταία βολή σηματοδοτεί την έναρξη της φάσης παραγωγής του εκσυγχρονισμένου πυραύλου ASMPA πριν την πιθανή εισαγωγή του στη Στρατηγική Πολεμική Αεροπορία και τη Ναυτική Αεροπορία, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η δοκιμή πραγματοποιείται σε μια στιγμή κορύφωσης του πολέμου στην Ουκρανία και ενώ ορισμένοι παρατηρητές αναρωτιούνται για την πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας.
Φωτογραφία από παλαιότερη εκτόξευση πυραύλου ASMPA από αεροσκάφος Ραφάλ (Naval News)
«Η Φλοράνς Παρλί, υπουργός Αμυνας, εξέφρασε τη μεγάλη της ικανοποίηση για την επιτυχία στις 23 Μαρτίου 2022 της ειδικής βολής του εκσυγχρονισμένου στρατηγικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς αέρος-εδάφους (ASMPA)», τονίζει στη ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο.
Μόνο με διαταγή του προέδρου
Το ASMPA είναι η προηγμένη έκδοση του Air-Sol Moyenne Portee (ASMP) και μπορεί να εκτοξευτεί από πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, ναυτικό αερομεταφορέα Dassault-Breguet Super Etendard, Dassault Mirage 2000N και μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ ASMPA που φέρει πυρηνική κεφαλή μπορεί να εκτοξευτεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου, εάν κριθεί απαραίτητο, «στο επίπεδο αυστηρής επάρκειας που απαιτεί το διεθνές περιβάλλον», τονίζει το υπουργείο Αμυνας.
Πρόκειται για στρατηγικό και απόλυτο αποτρεπτικό όπλο που εκτοξεύεται πριν την τελική χρήση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
Τέθηκε σε λειτουργία το 2009 και η γαλλική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 54 τέτοιους πυραύλους.
Με κινητήρα ramjet
Ο ASMPA (γνωστός πριν και ως ASMP-AN 1) μεταφέρει πυρηνική κεφαλή 30 κιλοτόνων σε αποστάσεις 500χλμ ενώ κινείται με κινητήρα ramjet.
Η μέθοδος αυτή προώθησης επιτρέπει, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους πυραυλικής ώσης, τη σημαντική μείωση τόσο του όγκου που καταλαμβάνει ο κινητήρας στον κορμό του πυραύλου όσο και του συνολικού βάρους του βλήματος, επιτρέποντας έτσι τη σημαντική αναβάθμιση της ακτίνας δράσης του και του βάρους της πυρηνικής κεφαλής του καθώς και την ικανότητα πτήσης με υπερηχητική ταχύτητα.