Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει μεν την πρωτιά στις έδρες μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά κινδυνεύει να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, εξέλιξη που θα τον υποχρέωνε σε συμβιβασμούς και στη στήριξη εταίρων για να περάσει τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των Ipsos/Sopra-Steria βάσει της καταμέτρησης των ψήφων η αριστερά συμμαχία υπό τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν με 25,6% πήρε μικρό προβάδισμα 0,4% έναντι της παράταξης «Μαζί» (Ensemble) (25,2%) του 44χρονου κεντρώου Προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος ανανέωσε τον περασμένο Απρίλιο τη θητεία του στο Ελυζέ. Ωστόσο, το προβάδισμα αυτό του συνασπισμού του Μελανσόν είναι απίθανο να μεταφραστεί σε απλή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, καθώς οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι, που φοβούνται τη φήμη του ακροαριστερού, ευρωσκεπτικιστή πολιτικού, αναμένεται να στηρίξουν την παράταξη Μακρόν την άλλη Κυριακή. Το κόμμα του Μακρόν κι οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν από 265 έως 304 έδρες και την πρωτιά, σύμφωνα με το μέσο όρο εκτιμήσεων τεσσάρων δημοσκοπικών ινστιτούτων μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.
Δεύτερη ισχυρότερη παράταξη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα είναι όπως όλα δείχνουν η Nupes, η συμμαχία των αριστερών κομμάτων υπό τον Μελανσόν με 163 έως 207 έδρες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει από 17 έως 36 έδρες, ενώ οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί και οι σύμμαχοί τους τουλάχιστον 33.
«Στάλθηκε μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση στον Μακρόν. Η απόλυτη πλειοψηφία απέχει απ’ το να είναι σίγουρη», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Μπρις Τεντυριέ.
Το ακριβές αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της ερχόμενης Κυριακής είναι δύσκολο να προβλεφθεί αφού δεν είναι πάντα σαφές ποιον θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές υποψηφίων που αποκλείστηκαν από την κούρσα. Ο Μακρόν είχε παραδεχθεί μετά την επικράτησή του στις προεδρικές εκλογές ότι πολλοί Γάλλοι τον ψήφισαν για να κλείσουν τον δρόμο της Λεπέν προς την εξουσία παρά επειδή ενστερνίστηκαν το όραμά του. Έκτοτε οι πονοκέφαλοι δεν έλειψαν για τον ένοικο του Ελυζέ, από το φιάσκο στον τελικό του Champions League μέχρι τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση εις βάρος ενός υπουργού του.
Μια απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας θα ψαλίδιζε τις πιθανότητες του Μακρόν να προωθήσει τα σχέδιά του για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και άλλων αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων όπως οι αλλαγές στα επιδόματα των ανέργων και το σύστημα πρόνοιας γενικότερα. Ο άλλος κίνδυνος για τον Μακρόν είναι τα εμπόδια που μπορεί να βάλει στον δρόμο του η αριστερή συμμαχία, καθώς ο Μελανσόν επιδιώκει επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη και αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου συνιστά μια «μοναδική ευκαιρία», δήλωσε ο Μελανσόν όταν έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit poll. Και κάλεσε τους οπαδούς της αριστερής συμμαχίας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την επόμενη Κυριακή για να απορρίψουν το πρόγραμμα του Μακρόν. Η αριστερή συμμαχία χρειάζεται 185 έδρες για να μπορεί να ζητά δημοψηφίσματα και κοινοβουλευτικές έρευνες και να φρενάρει το κυβερνητικό έργο με πολύωρες συζητήσεις επί νομοσχεδίων και εισηγήσεις για τροποποιήσεις τους. «Θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον Μακρόν να κοιμάται τα βράδια», εκτιμά ο Μαρτίν Κενσέζ του German Marshall Fund στο Παρίσι.