Δεν έχουν το θεό τους οι γείτονές μας οι Βούλγαροι (εννοούμε τους πολιτικούς). Σε συνέπεια λόγων και δεσμεύσεων, συναγωνίζονται πλήρως και τους δικούς μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι χειρισμοί της σημερινής κυβέρνησης στην επένδυση του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, στα σύνορα με τη Ρουμανία. Το έργο επρόκειτο να κατασκευάσει ρωσική εταιρεία Atomstroyexport και η προηγούμενη κυβέρνηση του σοσιαλιστικού κόμματος, είχε προλάβει να δεσμευτεί στους Ρώσους. Η κυβέρνηση Μπορίσοφ που ακολούθησε, τον περασμένο Απρίλιο έβαλε στον πάγο την επένδυση, με την αιτιολογία ότι δεν «βγαίνει» οικονομικά.
Το σοσιαλιστικό κόμμα από την πλευρά είχε λόγους να πιέζει για την ανάθεση του πυρηνικού σταθμού στους Ρώσους. Οπότε συμφωνήθηκε να γίνει δημοψήφισμα με ερώτημα, αν οι ψηφοφόροι δέχονται ή όχι, η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας να γίνει με νέο εργοστάσιο. Την καμπάνια υπέρ του «ναι» όπως ήταν φυσικό την κίνησε το σοσιαλιστικό κόμμα. Μόνο που η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα δεν ξεπέρασε το 20%, οπότε το 60% που πήρες το «ναι» δεν είναι δεσμευτικό.
Με το που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, βγήκε ο αρμόδιος υπουργός Ντόμπρεφ, να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατασκευή μίας νέας μονάδας των 1.000 μεγαβάτ, στο παλιό σοβιετικής τεχνολογίας εργοστάσιο του Κοζλοντούι. Μάλιστα την κατασκευή της νέας μονάδας, την χαρακτήρισε ως απαραίτητη για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών και των εξαγωγών, αφού πρόκειται να κλείσουν παλιές ρυπαίνουσες λιγνιτικές μονάδες.
Δεν πέρασαν τρεις μέρες από τις ανακοινώσεις Ντόμπρεφ και βγαίνει στην τηλεόραση ο Βαλεντίν Νικόλοφ, διευθύνων σύμβουλος του Κοζλοντούι και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος GERB, να δηλώσει ότι το πρόγραμμα του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε μπορεί να αναβιώσει, αν βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές.
Εξηγώντας ταυτόχρονα ότι το πρόγραμμα είχε παγώσει, λόγω υψηλού κόστους κυρίως στη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, έλλειψης στρατηγικών επενδυτών και επειδή η ΕΕ δεν επιτρέπει την αποστολή αποβλήτων στη Ρωσία.
Ωστόσο, όπως γράφεται στον τύπο της Σόφιας, η Κυβέρνηση της Χώρας συζητά με αμερικάνικη κοινοπραξία υπό την επωνυμία Global Power Consortium, στην οποία συμμετέχουν άλλες αμερικανικές εταιρείες όπως ο επενδυτικός όμιλος Quantum, με ισχυρή παρουσία στα ενεργειακά, αμερικανικές τράπεζες και άλλοι επενδυτές.
Μάλιστα το Global Power Consortium, έχει προσλάβει και βουλγαρική εταιρεία συμβούλων για τη διαχείριση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στη Βουλγαρία.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ιδίως σε θέματα όπου η οικονομία εμπλέκεται με την πολιτική θα έχουν…σασπένς.