«Η μισή απολιγνιτοποίηση έγινε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς ευρωπαϊκές ενισχύσεις και χωρίς να πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή. Εμείς με σχέδιο και προοπτική προχωράμε στην υπόλοιπη, χωρίς να αφήσουμε συντρίμμια», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση των εγκαινίων της έναρξης των έργων διανομής Φυσικού Αερίου που διοργάνωσε η ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι πρωτοφανείς» και ότι καμία Περιφέρεια της χώρας δεν έχει λάβει τέτοιες ενισχύσεις έως σήμερα.
Πρόσθεσε δε ότι την ίδια στιγμή, με διαπραγματεύσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες «αυξήθηκε ο χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων για τη Δυτική Μακεδονία».
«Έχουμε τη θέληση, τους πόρους, το όραμα και θα το καταφέρουμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού που θα κάνουμε την Δυτική Μακεδονία καλύτερη όσο ποτέ άλλοτε», κατέληξε.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι είχε θέσει το έργο στο προηγούμενο οικονομικό πρόγραμμα, κάτι που είναι σχετικά εύκολο να το κάνει κάποιος, αλλά δεν είχε προχωρήσει στα δύσκολα κομμάτια που είναι η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα «όταν ανέλαβα το υπουργείο Ανάπτυξης ήρθα αντιμέτωπος με το αίτημα της ΕΕ, που ήθελε την απένταξη πολλών έργων φυσικού αερίου και της Δυτικής Μακεδονίας που διαχειριζόταν η ΔΕΔΑ, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προχωρήσει καμία δημοπράτηση».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η Ελλάδα, εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται στην πρώτη θέση, με διαφορά από τον δεύτερο στις απορροφήσεις ευρωπαϊκών πόρων», ενώ οι χειμερινές προβλέψεις της ΕΕ «την κατατάσσουν στη δεύτερη σε ανάπτυξη στην Ευρώπη». Ως ένδειξη ενίσχυσης αυτής της εικόνας που αποπνέει η οικονομία, ανέφερε την είδηση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου προφίλ αλουμινίου «Αλουμύλ» στην Ξάνθη, που είχε αναστείλει την λειτουργία του το 2014. «Αυτό κάτι δείχνει για την ανάπτυξη της χώρας» σημείωσε.
Αναφερόμενος στη διαμαρτυρία των αγροτών έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας στην Καστοριά, δήλωσε ότι «δεν είναι όλα ρόδινα στην Ελλάδα», μίλησε για τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό που επηρεάζει το εισόδημα των πολιτών, επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο». Πρόσθεσε όμως, ότι «θα κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι μπορεί να γίνει, ώστε μην μείνει κανείς πίσω».
Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε: «Σήμερα άκουσα τον Τσίπρα να ζητά τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους, έτσι θα πάνε μπροστά; Θα πάμε μπροστά μόνο με έργα σαν κι αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα στην Καστοριά, της έναρξης έργων διανομής φυσικού αερίου», για το οποίο, όπως δήλωσε, «θα τελειώσει υποχρεωτικά μέχρι το 2023».
Παπαθανάσης: Η Δυτική Μακεδονία στα εδαφικά σχέδια της δίκαιης μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, απευθυνόμενος στους δημάρχους της περιοχής τους, διαβεβαίωσε ότι «όλη η δυτική Μακεδονία συμπεριλαμβάνεται στα εδαφικά σχέδια της δίκαιης μετάβασης» και άρα οι επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να εγκαταστήσουν τις επενδύσεις τους, θα μπορούν να επιλέξουν όλες τις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας. Επανέλαβε δε ότι «η εξειδίκευση ΕΣΠΑ 2021 – ’27 θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, οπότε αμέσως μετά θα μπορούν οι εταιρείες να υποβάλλουν τα σχέδια τους».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας, ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο του 2022 ο ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρώσει τα έργα κατασκευής στην έξοδο του αγωγού ΤΑΡ στην Ποριά και «αμέσως μετά θα μπορούμε να κάνουμε τις πρώτες συνδέσεις φυσικού αερίου στην Καστοριά και το ‘Αργος Ορεστικό». Έκανε ειδική αναφορά στα οφέλη που θα προκύψουν στην τοπική οικονομία και στα τοπικά επαγγέλματα από την είσοδο του φυσικού αερίου στην καθημερινή χρήση και ανακοίνωσε ότι «ο ΔΕΔΑ θα προχωρήσει στην δυτική Μακεδονία σε ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μηχανικών και τεχνικών όπως υδραυλικοί ηλεκτρολόγοι, κλπ σε θέματα τεχνολογιών φυσικού αερίου».
Στην εκδήλωση απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασίδης, ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Πάνος Κεπαπτσόγλου και ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης.
Τα έργα φυσικού αερίου στην Καστοριά αφορούν σε δίκτυο 80 χλμ, στο Άργος Ορεστικό 41 χλμ και στα Γρεβενά 36 χλμ. Οι συνδέσεις που προβλέπονται στο δίκτυο είναι 7.000, με συνολικό προϋπολογισμό του έργου στα 18 εκατ. ευρώ.
newmoney.gr