Στην πολιτική του Βερολίνου μετά την αποχώρηση Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών εστιάζει ο γερμανικός τύπος σήμερα. Επίκαιρη αφορμή η παρουσία του υπηρεσιακού υπουργού Πέτερ Άλτμαιερ στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ευρώ-μεταρρύθμιση: ο Άλτμαιερ αναχαιτίζει προσδοκίες είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung από τις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο διευθυντής της καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαιερ, έμπιστος συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ και μέχρι νεωτέρας αντικαταστάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τις ελπίδες πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης για επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής που ασκεί η Γερμανία. Ο Άλτμαιερ είχε αποφασιστική συμβολή στο κείμενο της συμφωνίας μετά τις διερευνητικές επαφές χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών για μία νέα εκδοχή του μεγάλου συνασπισμού.
Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, το κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή πολιτική είχε αφυπνίσει προσδοκίες, ιδιαίτερα σε χώρες της νότιας Ευρώπης, ότι το Βερολίνο θα αποχαιρετούσε την πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ευρώ. Αλλά ο Άλτμαιερ διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης. Και ότι θα ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευθεί για μία ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων μόνο αφότου μειωθεί το ρίσκο στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, θα πρέπει πρώτα να απαντηθεί το ερώτημα τί ακριβώς θα κάνει το Ταμείο.
Η Frankfurter Allgemeine βλέπει διαφορετική προσέγγιση από την”πολιτική Σόιμπλε στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιταλία το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υπερβολικά υψηλό, ενώ δεν έχουν εκλείψει και άλλοι κίνδυνοι. Κι όμως, ο Άλτμαιερ κάνει λόγο για έναν οδικό χάρτη (προς την τραπεζική ένωση) στα πρότυπα της Συνθήκης του Μάαστριχτ για την καθιέρωση του ευρώ. Βήμα προς βήμα θα έρθει η κοινή εγγύηση καταθέσεων. Και το κυριότερο: υποτίθεται ότι θα είναι μη αναστρέψιμη, εκτιμά η εφημερίδα.
Την ίδια στιγμή η Frankfurter Allgemeine φιλοξενεί μία εγκάρδια και κατατοπιστική ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ρυζί. Αφορμή αποτελούν οι διαβουλεύσεις για μία νέα Συνθήκη των Ηλυσίων που θα αναζωογονήσει τη γαλλογερμανική συνεργασία στην ΕΕ. “Αλλά γιατί χρειάζεται μία νέα Συνθήκη;” είναι το πρώτο ερώτημα προς τους δύο άνδρες.
Η απάντηση του Φρανσουά ντε Ρυζί: Η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει μόνη της, αλλά με τη βούληση των εθνικών κρατών. Είναι αδύνατον να σημειώσουμε επαρκή πρόοδο, όταν εξαρτώμεθα από τη συναίνεση των 27 κρατών-μελών (28 με τη Βρετανία). Γι αυτό χρειάζεται η πρωτοβουλία ορισμένων χωρών, που αναπτύσσουν μία ευρωπαϊκή δυναμική.
Σε ερώτηση για τη γαλλική κριτική στο σχέδιο του Βερολίνου περί Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά: Σε πολλές περιστάσεις είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ποτέ δεν άκουσα κάποια αντίρρηση επί της αρχής. Αλλά ασφαλώς θα πρέπει να συνεννοηθούμε για τις λεπτομέρειες.
Από την πλευρά του ο Ντε Ρυζί δηλώνει: Προσωπικά στηρίζω τους μηχανισμούς αλληλεγγύης και τη λογική της κοινοτικοποίησης στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες χώρες πρέπει να αποκηρύξουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αλλά έχουμε όλοι συμφέρον να διατηρηθεί ένα σταθερό ευρώ που δεν θα απειλείται από υπερβολικά χρέη. Ένας καλύτερος συντονισμός στην ευρωζώνη με κοινό υπουργό Οικονομικών υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή:DW