Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Γερμανικά funds ήρθαν να πάρουν σπίτια και επιχειρήσεις

Γερμανικά funds έχουν έρθει στην Ελλάδα για να αγοράσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκες ακίνητα, αλλά και κάποια που εξυπηρετούνται. Τα Funds αυτά, θέλουν να πάρουν κοψοχρονιά τα ελληνικά δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων και να αποκτήσουν ακίνητα αλλά και επιχειρήσεις εν μία νυκτί, χωρίς ρίσκο και με σίγουρο «κέρδος».

Οι τράπεζες αντιδρούν προς το παρόν και έχουν απομακρύνει αυτά τα distress funds, αλλά όχι γιατί δεν προτίθενται να τα πουλήσουν, αλλά για να ανεβάσουν την τιμή. Τα «καλά» δάνεια για παράδειγμα, σε άλλες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα κλπ, μπορεί να πουληθούν και στο 98% της ονομαστικής τους τιμής. Όμως στην Ελλάδα, δεν ξεπερνούν το 75% της ονομαστικής τους τιμής. Τα «κακά» δάνεια, πουλιούνται από 15% της ονομαστικής τους τιμής και κάτω.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θέλουν άμεσα να μειώσουν το ενεργητικό τους προκειμένου να εξισορροπήσουν κάπως το σύνολο των δανείων τους με τις καταθέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, εφόσον προχωρήσουν σε τέτοια εκκαθάριση οι τράπεζες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να βρεθούν…στον αέρα. Τα Funds αυτά, εφόσον αποκτήσουν τέτοια δάνεια θα κάνουν άμεσα απαιτητά τα κεφάλαια που χρωστούν οι ιδιώτες και οι επιχειρηματίες, εφόσον δεν εμπίπτουν στο νόμο που προβλέπει την απαγόρευση των πλειστηριασμών. Γι αυτό εκτιμάται ότι σε κλίμα αυτής της παρατεταμένης ύφεσης, θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τους δανειολήπτες που τα δάνεια τους θα πωληθούν σε τέτοια funds.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων