Συγκεκριμένα, το πιθανότερο σενάριο στο σημερινό Eurogroup είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια «θετική αξιολόγηση», αλλά να μην δώσουν ακόμη το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Αυτό, όπως αναφέρει το πρακτορείο, θα γίνει πιθανότατα λίγες ημέρες αργότερα.
Την ίδια ώρα η Die Welt γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «ακόμη κι αν οι Έλληνες αντιστέκονται σθεναρά σε ορισμένες επιταγές των Βρυξελλών και ακόμη κι αν δημιουργείται η εντύπωση ότι η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευτεί την προσφυγική κρίση για ιδίους σκοπούς, οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν ότι η χώρα απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πορεία. Αντιθέτως, πρόσωπα που γνωρίζουν τα των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι σημειώνεται όντως πρόοδος στις συνομιλίες» και ότι πολύ σύντομα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.
Από την πλευρά της η Bild φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «το Ευρωκοινοβούλιο απειλεί την Αθήνα με διακοπή της χρηματοδότησης», παραθέτοντας και δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ΕΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο πολιτικός της συντηρητικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει «τακτικές κωλυσιεργίας και καθυστερήσεων». Οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εφαρμοστούν τάχιστα, «σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η εκταμίευση των χρημάτων».
Επίσης, η αυστριακή Kleine Zeitung αναφέρεται στις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις απασχόλησαν τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ το θέμα συζήτησαν επίσης τηλεφωνικά, Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Kölner Stadt-Anzeiger έχει ως πρώτο θέμα στις οικονομικές σελίδες της άρθρο για την κρίσιμη συνάντηση των μελών του Eurogroup. «Αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέσπασε βοήθεια δισεκατομμυρίων από τους ευρωπαίους εταίρους και ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα στις εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα πράγματα για τη χώρα είχαν ηρεμήσει κάπως. Τώρα όμως πάλι υπάρχουν εμπόδια στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η προσδοκώμενη εκταμίευση της δόσης για αυτή τη Δευτέρα κινδυνεύει», γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.
Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας γίνεται λόγος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τον κίνδυνο κατάσχεσης ελληνικών κατοικιών. «Η οικονομία συρρικνώνεται, τα εισοδήματα μειώνονται. Τώρα αναμένεται η επόμενη δυσκολία για την Ελλάδα: προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες της χώρας θα πρέπει πιθανόν χιλιάδες Έλληνες να χάσουν τα σπίτια τους. Δύσκολες εποχές περιμένουν την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια κρίσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί αυτή η χρονιά κατά 1,4% και την επόμενη επιπλέον 1,3%. Τα εισοδήματα των Ελλήνων μειώθηκαν κατά μέσο όρο από το 2007 σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Τώρα αυξάνονται οι φόροι και οι συντάξεις μειώνονται. Σε αυτό προστίθεται το πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν καθημερινά στη χώρα. Και τέλος αναμένεται ένα ακόμη χτύπημα στην οικονομία της χώρας, αυτό της σταθεροποίησης των τραπεζών. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει πιθανόν χιλιάδες Έλληνες να χάσουν τα σπίτια τους».
Δίλημμα για τον έλληνα πρωθυπουργό
Η Hamburger Abendblatt αναφέρεται στις δυσκολίες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες μοιάζουν να μην έχουν τέλος. «Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τον Δεκέμβριο 1,4 δις ευρώ στο ΔΝΤ. Χωρίς την οικονομική ενίσχυση (σ.σ. από την Ευρώπη) αυτό θα είναι δύσκολο. Αλλά ακόμη και εάν υπάρξει συμβιβασμός στα ανοιχτά ερωτήματα και να έρθει η επόμενη δόση, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρόνο να επαναπαυτεί. Η επόμενη λίστα μεταρρυθμίσεων ήδη περιμένει. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα».
Δίλημμα για τον Αλέξη Τσίπρα βλέπει η εφημερίδα Berliner Zeitung: «Ο Τσίπρας έχει τώρα την επιλογή μεταξύ της ευημερίας των τραπεζών ή των Ελλήνων. Παρά το γεγονός ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας ή απειλείται από αυτήν, λίγοι μένουν άστεγοι χάρη στην προστασία πρώτης της κατοικίας. Η κατοικία είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σε μια χώρα, όπου το 70% των ανθρώπων ζει σε ιδιόκτητο σπίτι. 25% των Ελλήνων είναι άνεργοι, σχεδόν κανείς δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας, ενώ επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης δεν υπάρχει. Για τα μισά νοικοκυριά περίπου η βασική πηγή εσόδων είναι η σύνταξη, η οποία συνεχώς μειώνεται. Η Αθήνα δεν έχει πολλά περιθώρια εάν οι πιστωτές επιμείνουν στις απαιτήσεις τους. Χρήματα για να στηρίξει η Ελλάδα από μόνη της τις τράπεζες δεν υπάρχουν. Και χωρίς σταθερό τραπεζικό σύστημα δεν προβλέπεται και ανάκαμψη».
πηγή: Έθνος