Σήμε κινδύνου, σε… απαιτητικούς τόνους, έχουν εκπέμψει οι διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών προς την κυβέρνηση, θεωρώντας ζήτημα ‘‘ζωής και θανάτου’’ τη διατήρηση καλού κλίματος μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Το μήνημα ελήφθη από την κυβέρνηση, καθώς στο επόμενο δίμηνο θα κριθεί αν οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν αβρόχοις ποσί και τη νέα δοκιμασία των ευρωπαϊκών stress tests.
Στην ‘‘αιχμή’’ των stress tests συμπυκνώνονται σημαντικές διαδικασίες, από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών αλλά και των διοικήσεών τους.
Πρώτο, είναι οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests. Οι ευνοϊκές εκτιμήσεις τις εκτιμούν περί τα 3-3,5 δισ. ευρώ, αλλά έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δυσμενή σενάρια που τις ανεβάζουν έως και σε 6 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες φοβούνται πολύ μήπως η συγκυρία στην οποία θα κληθούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια μέσω ΑΜΚ από τις αγορές δεν είναι ευνοϊκή και στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους στην ψήφιση της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο, που θα ελαφρύνει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Όμως οι… ελαφρυντικές επιπτώσεις αυτής της ρύθμισης εξαρτώνται ευθέως από την εξασφάλιση της συναίνεσης της τρόικας.
Δεύτερο, είναι οι επιπτώσεις που θα έχει η επαναξιολόγηση από την ΕΒΑ των ρυθμισμένων δανείων των τραπεζών. Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες έχουν ‘‘αποκρύψει’’ ένα σημαντικό μέρος των μη εξυπηρετούμενων (‘‘κόκκινων’’) δανείων τους μέσα από τη επαναρύθμισή τους με ανακεφαλαιοποίηση παλαιών οφειλών και νέους, ευνοϊκούς όρους εξυπηρέτησής τους. Το σύνολο των ρυθμισμένων δανείων ξεπερνά ελαφρώς τα 30 δισ. ευρώ (Alpha 7,5 δισ. ευρώ, Eurobank 6,7 δισ. ευρώ, Πειραιώς 6,2 δισ. ευρώ, Εθνική 10 δισ. ευρώ), έναντι των οποίων οι τράπεζες έχουν κάνει προβλέψεις που δεν θεωρούνται επαρκείς. Άρα, οι τράπεζες απειλούνται με επιπλέον προβλέψεις για το ύψος των νέων κεφαλαιακών τους αναγκών. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι νέες αυτές προβλέψεις θα ενσωματωθούν στις προβλέψεις των stress tests ή αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, το Νοέμβριο. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι μια απειλή που δεν επιτρέψει πολυτέλειες για επιδείνωση των σχέσεων με την τρόικα.
Τρίτο, είναι οι προσδοκίες για συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τιτλοποιημένων δανείων των τραπεζών (ABS). Οι τράπεζες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να ‘‘ξεφορτωθούν’’ ένα τμήμα των τιτλοποιημένων προβληματικών τους δανείων στην ΕΚΤ και χρειάζονται απεγνωσμένα το καλό κλίμα με τους δανειστές γενικά και την ΕΚΤ ειδικά για να συμμετάσχουν στο ‘‘πάρτι’’…
Είναι επομένως ευκόλως αντιληπτό γιατί οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες έβαλαν ‘‘βέτο’’ στα κυβερνητικά σχέδια για περέλκυση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για ‘‘κόκκινες γραμμές’’ και για ‘‘πλουσιοπάροχες’’ εξαγγελίες στη ΔΕΘ…