Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Γιατί τελικά οι άντρες κοιμούνται πολύ πιο εύκολα από τις γυναίκες

Οι γυναίκες από τη φύση τους είναι πολύπλοκα και περίεργα όντα, ενώ δυσκολεύονται να κάνουν αρκετά πράγματα, σε αντίθεση με τους άντρες. Ο οργανισμός τους λειτουργεί τελείως διαφορετικά.

Σίγουρα κάθε γυναίκα έχει παρατηρήσει πως όταν κοιμάται με τον φίλο της, είτε κοιμάται πολύ πιο αργά από εκείνον, είτε κάνει πιο άσχημο ύπνο από εκείνον. Κι αν μέχρι σήμερα αναρωτιόσασταν γιατί, η επιστήμη μίλησε και έχει την απάντηση.

Ψάχνοντας τις διαφορές στον ύπνο μεταξύ ανδρών και γυναικών, μία νέα έρευνα εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους οι γυναίκες έχουν διαταραχές στον ύπνο τους ή αϋπνίες.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά ζήτησε από 15 άνδρες και 11 γυναίκες να περάσουν 36 ώρες μέσα σε ένα εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν για μια ώρα, έπειτα να μείνουν ξύπνιοι για άλλη μια ώρα, όσο εκείνοι θα μετρούσαν τα επίπεδα της μελατονίνης, της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος, την εγρήγορση και τις ορμόνες του ύπνου, που ήταν αυξημένες.

HTML tutorial

Οι 11 γυναίκες που μελετήθηκαν ήταν σε δύο διαφορετικές φάσεις της εμμήνου ρύσεως τους, καθώς σε προηγούμενη έρευνα έχει αποδειχθεί πως οι σεξουαλικές ορμόνες μεταβάλλουν τις συνήθειες του ύπνου.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κύκλοι του ύπνου των γυναικών ξεκινάνε πολύ πιο πριν από των ανδρών – που σημαίνει ότι θα αρχίσετε να αισθάνεστε υπνηλία πολύ νωρίτερα. Έτσι, αν πάτε για ύπνο την ίδια ώρα με τον φίλο σας ή τον σύζυγο σας και προσπαθείτε να βρείτε μία σωστή στάση του σώματος για να κοιμηθείτε, τότε αυτό επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου σας.

Παρομοίως οι ερευνητές ανακάλυψαν, πως το βιολογικό ρολόι του γυναικείου σώματος μας προκαλεί να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε νωρίτερα από τους άνδρες. Ο λόγος είναι απλός. Το ρολόι του σώματός μας μετατοπίζεται προς μια πιο ανατολική ζώνη ώρας.

Και αυτή η παρατηρούμενη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι απαραίτητη για κατανοήσουμε, γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις διαταραχές του ύπνου από ότι είναι οι άνδρες.

«Τα αποτελέσματά της έρευνας μας βοηθούν να κατανοήσουμε, μεταξύ άλλων, γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να ξυπνήσουν νωρίτερα το πρωί και να αισθάνονται περισσότερο κουρασμένες μετά από έναν βραδινό ύπνο», ανέφερε η εισηγήτρια της έρευνας Diane B. Bovin.

Και ενώ η συνταγή για ένα τέλειο ύπνο παραμένει άγνωστη, τα τελευταία ευρήματα σίγουρα δείχνουν ότι -εάν είναι δυνατόν- είναι πολύ καλύτερο να πηγαίνετε στο κρεβάτι μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε υπνηλία, παρά να περιμένετε…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων