Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Γιατί βουλιάζει το χρηματιστήριο;

Μετά το μακροβούτι της Τρίτης κατά 4,9%, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών κατέρρευσε στις 849,62 μονάδες υποχωρώντας άλλο ένα 3,99% με αποτέλεσμα αθροιστικές  απώλειες 8,7% σε δύο ημέρες. Εικόνα συντριβής για τα περισσότερα δυνατά χαρτιά: ΔΕΗ (-13%), Ελλάκτωρ (-10,43%), ΟΤΕ (-9,4%), Ιντραλοτ, (-8,63% ), Εθνική (-3,57%), Eurobank (-3,86%), Αλφα (-3,84%).

Ο δείκτης κάποια στιγμή έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 850 μονάδων και κατέρρευσε προς τις 820 μονάδες (-7%), αλλά στην συνέχεια ανέκαμψε. Τώρα πάντως οι αναλυτές μεταθέτουν την επόμενη ισχυρή στήριξη στη ζώνη των 750 μονάδων.

Τρία πράγματα συμβαίνουν: Πρώτον, οι επενδυτές αγνοώντας την πραγματική διάσταση του προβλήματος που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις Ντάιζεμπλουμ σπεύδουν να προφυλαχθούν. Δεύτερον, είναι άγνωστος ο βαθμός έκθεσης των ελληνικών εισηγμένων στην Κύπρο και τρίτον, οι ξένοι και τα αμερικανικά hedge funds, προχώρησαν σε βεβιασμένες πωλήσεις με στόχο να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο τζίρος να ξεπεράσει τα 90,8 εκατ. ευρώ. Στους πωλητές περιλαμβάνονται Αμοιβαία Κεφάλαια, Ασφαλιστικά Ταμεία και, πιθανώς, Τράπεζες.

Σοβαροί αναλυτές εκτιμούν ότι επανήλθε στην Ελλάδα το «ρίσκο της χώρας» καθώς το κυπριακό κούρεμα έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Η επικείμενη έλευση της τρόικας στην Αθήνα μπορεί να πυροδοτήσει κύμα αναλήψεων από τις τράπεζες, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων