Ένα γιγαντιαίο κύμα ύψους 17,6 μέτρων, που καταγράφηκε στο Βανκούβερ του Καναδά το 2020, έσπασε το ρεκόρ αναλογικότητας με τα γύρω του κύματα, καθώς ήταν τριπλάσιό τους σε μέγεθος, αποκάλυψαν επιστήμονες.
Το ύψος του γιγαντιαίου κύματος υπολογίστηκε με τη βοήθεια μιας σημαδούρας της MarineLabs περίπου 7 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Γιούκλουλετ, στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.
A 17.6 meter rogue wave off the coast of Vancouver Island in 2020 “likely the most extreme rogue wave ever recorded” according to a group of Victoria scientists.
“The probability of such an event occurring is once in 1,300 years.”
More: https://t.co/l33z1EbaJv @victoriabuzzes pic.twitter.com/EHEN5ST0bU
— Mike Kelly (@mikevicbuzz) February 9, 2022
Το κύμα εντυπωσίασε την επιστημονική κοινότητα, καθώς επρόκειτο για τον αναλογικά πιο ακραίο κυματισμό που έχει καταγραφεί ποτέ. Η μελέτη για το συγκεκριμένο κύμα διενεργήθηκε από δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου της Βικτώρια, τους Τζόνας Γκέμριχ και Λέαν Σικόν και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports την περασμένη εβδομάδα.
«Μόνο λίγοι ακραίοι κυματισμοί έχουν παρατηρηθεί άμεσα, και ποτέ ως τώρα κάποιος αυτού του μεγέθους. Η πιθανότητα εμφάνισης ενός τέτοιου κύματος είναι μία στα 1.300 χρόνια», δήλωσε ο Τζόνας Γκέμριχ.
Ο πρώτος γιγαντιαίος κυματισμός που καταγράφηκε ποτέ, γνωστός ως «Το κύμα Ντόπνερ», μετρήθηκε το 1995 στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας στα 25,6 μέτρα, με τα γύρω κύματα να έχουν μέγεθος περίπου 12 μέτρα, καθιστώντας το «κύμα Ντόπνερ» περίπου διπλάσιο από τα γύρω κύματα.
Το κύμα του Βανκούβερ είχε ύψος 17,6 μέτρων, ενώ τα γύρω του κύματα έφταναν το πολύ τα 6 μέτρα.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτοί οι σχηματισμοί δεν πρέπει να συγχέονται με τα τσουνάμι, καθώς τα μεμονωμένα, υψηλά κύματα σχηματίζονται από τον άνεμο, ενώ τα κύματα του τσουνάμι οφείλονται σε σεισμική δραστηριότητα και εξαπλώνονται σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή.
Στο Βανκούβερ δεν καταγράφηκαν ζημιές εξαιτίας του κύματος, αφού αυτό σημειώθηκε πολύ μακριά από την ακτή. Εάν βρισκόταν σε μικρότερη απόσταση, ωστόσο, δεν αποκλείεται να είχε επιζήμιο αντίκτυπο, επισημαίνουν οι ειδικοί.