Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι μίλησε στο Thessaloniki Summit 2021, όπου και χαρακτήρισε την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου ως ένα στρατηγικό «game changer».
Το Thessaloniki Summit 2021, το οποίο διοργανώνουν, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Η ενεργειακή διαφοροποίηση είναι ζήτημα εθνικής άμυνας και στο πλαίσιο αυτό η αναδυόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου θα είναι μακροπρόθεσμα ένα στρατηγικό “game changer”. Αν γίνει αυτό θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή και κυρίως μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρέσβης.
Ο κ. Αμράνι αναφέρθηκε στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι «η κορυφή στην οποία είμαστε τώρα είναι ένα άνοιγμα για άλλες κορυφές» και για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Όπως, μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά, μια επόμενη κορυφή θα μπορούσε να είναι η στενότερη συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς, όπως αυτός των υποδομών.
Ο Ισραηλινός πρέσβης επισήμανε ακόμη ότι η χώρα του είναι από τους κορυφαίους «παίκτες» στην ελληνική αγορά τουρισμού και real estate. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων επισήμανε ότι μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και στον ξενοδοχειακό τομέα, ενώ υπογράμμισε πως για τον ίδιο το πιο σημαντικό είναι «να δούμε κοινοπραξίες στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της ανάπτυξης».
Για τον δε τουριστικό τομέα είπε -μεταξύ άλλων- ότι η προτίμηση που δείχνουν οι Ισραηλινοί τουρίστες στη χώρα μας(πάνω από ένα εκατομμύριο το 2019, πριν από τον πανδημία) έχει να κάνει με μια σειρά χαρακτηριστικά, όπως η γεωγραφική εγγύτητα, το κλίμα αλλά και η ατμόσφαιρα φιλοξενίας στην Ελλάδα.
«Αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας εδώ. Το να επισκεπτόμαστε την Ελλάδα είναι κάτι πολύ φυσικό για τους Ισραηλινούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε, ότι θα ήθελε να δει Έλληνες και Ισραηλινούς επιχειρηματίες και επιστήμονες να συνεργάζονται στο πλαίσιο κοινοπραξιών και να αναπτύσσουν τις δικές τους επιχειρήσεις συμβάλλοντας τόσο στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων όσο και των οικονομικών των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά δε, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, είπε η ισραηλινή εμπειρία έχει δείξει ότι οι πυλώνες του οικοσυστήματος θα πρέπει να είναι σχετικές κυβερνητικές πολιτικές και ανθρώπινο δυναμικό.
Οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η ανάκαμψη των οικονομιών από την πανδημία, η περιοχή των Βαλκανίων, οι επενδύσεις, η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας https://www.thessalonikisummit.gr/.