Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο ειδησιογραφικό πρακτορείο bloomberg εξέφρασε αντίθεση με την διαγραφή του δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα ανέφερε πως “δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή του χρέους”. Παράλληλα καθησύχασε το διεθνές του ακροατήριο επιβεβαιώνοντας πως «όλες οι δυνατότητες αυτή τη στιγμή είναι ανοικτές» σχετικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ενώ σημείωσε ότι ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών είναι “μη ρεαλιστικός”.
Ο υπουργός μάλιστα έκανε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων, παραγνωρίζοντας βέβαια την πρόσφατη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ που ανέδειξε το ποσοστό του κόσμου που λένε ναι σε πρόωρες εκλογές στο 56%.
Στο επίπεδο της πορείας της ελληνικής οικονομίας φάνηκε ξεκάθαρα αισιόδοξος αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι επενδυτές φαίνονται πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα, η οικονομία σταθεροποιείται και οι αποκρατικοποιήσεις επιταχύνονται. Μάλιστα ως απόδειξη της αισιοδοξίας των επενδυτών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι έχει αυξηθεί η επενδυτική ζήτηση για εγχώρια ομόλογα και μετοχές.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης σε μια γενικότερη αποτίμηση της στάσης του προσπάθησε να είναι καθησυχαστικός σε όλα τα επίπεδα. Εκλογές δεν θα γίνουν, η οικονομία σταθεροποιείται και οι επενδύσεις έρχονται και το πιο σημαντικό από όλα: Δεν πρόκειται να διεκδικήσουμε οποιοδήποτε κούρεμα του χρέους. Παρουσίασε την εικόνα μιας κυβέρνησης που φαίνεται να έχει δρομολογήσει όλα τα ζητήματα που την ταλανίζουν στο πολιτικό και το οικονομικό επίπεδο και περιμένει να δει τους καρπούς της πολιτικής της. Η εγχώρια κοινή γνώμη ωστόσο είναι δεδομένο πω δεν μοιράζεται την ίδια εικόνα με τον υπουργό και σίγουρα όχι η αντιπολίτευση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, κατέκρινε τον Γκίκα Χαρδούβελη λέγοντας πως δίνει την εικόνα ενός υπουργού που δεν δείχνει καμία διάθεση να διαπραγματευτεί για τους όρους λιτότητας που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.
Το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε πολλά να δούμε στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής που θα καταδείξει τς διαθέσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την όποια στροφή πολιτικής για το ελληνικό ζήτημα και ακόμη περισσότερα σε σχέση με το πώς θα το διαχειριστεί ο εγχώριος πολιτικός κόσμος.