Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Η άγνωστη ζωή του Σταύρου Δήμα

Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να βρουν ένα μίνιμουν συναίνεσης, διότι οι καιροί δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια των αντιπαραθέσεων” επισημαίνει στο Έθνος της Κυριακής ο Σταύρος Δήμας, το όνομα του οποίου θα περάσει από την πρώτη ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη στις 17 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος, ενωτικός και ήπιων τόνων πολιτικός, είναι σίγουρος ότι μόνο με ενότητα και εθνική συνεννόηση μπορεί η χώρα να ξεπεράσει την κρίση.

Αλλωστε με αυτό ακριβώς το σκεπτικό προτάθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς τόσο η πολιτική όσο και η προσωπική του διαδρομή ήταν πάντοτε αυτής της συνθέσεως. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι έχει φίλους όχι μόνο στη Δεξιά, τέκνο της οποίας είναι, αλλά κυρίως στην Αριστερά. Μάλιστα στη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης για το περιβάλλον το 2010, γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα, κι ανέπτυξαν φιλία. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριέλαβε σε συνέντευξή του τον Σταύρο Δήμα ανάμεσα στους πολιτικούς που εκτιμά.

Στρατιωτικός ο πατέρας

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του για το ύπατο αξίωμα, τα τηλέφωνα στο γραφείο του στη Σόλωνος πήραν «φωτιά» από φίλους όλων των κομματικών αποχρώσεων. Τουλάχιστον αυτήν την εικόνα μεταφέρουν οι συνεργάτες του.

Ο Σταύρος Δήμας, πολιτικός που διαθέτει σπουδαίο εσωτερικό κεφάλαιο, αφού πέρασε σχεδόν από όλα τα υπουργεία, αλλά και μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο που το απέκτησε, όντας επίτροπος Απασχόλησης και Περιβάλλοντος, είναι γέννημα-θρέμμα της Κορίνθου.

Γεννήθηκε στο χωριό Κλένια, λίγο έξω από την Κόρινθο, και πέρασε τα πρώτα του εφηβικά χρόνια στις γειτονιές των Αμπελοκήπων, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπου μετοίκησαν οι γονείς του. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος ήταν στρατιωτικός, πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους και τραυματίστηκε στη μάχη στο Σαραντάπηχο. Η μητέρα του Αντιγόνη ήταν δασκάλα, με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη.

Δούλεψε ξεναγός και λαντζέρης

Άριστος μαθητής, κατάφερε να εισαχθεί στη Νομική Αθηνών, ενώ στην πορεία σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Η απόφασή του να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη τον έφερε αντιμέτωπο με οικονομικές δυσκολίες, και για να πετύχει τον στόχο του εργάστηκε σκληρά στην Αγγλία, συγκεντρώνοντας τα χρήματα που έλειπαν. Την περίοδο εκείνη ο νεαρός Σταύρος Δήμας δούλεψε ως ξεναγός, αλλά και ως λαντζέρης σε εστιατόριο για να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, όπως και έγινε.

Για τα πρώτα του φοιτητικά χρόνια στην Αθήνα μίλησε προ ημερών ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή από τον χώρο του Κέντρου. Θυμήθηκε τη φιλία του με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, τον αείμνηστο Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

«Ο Γιάννης ο Τζανετάκος ήταν σε αυτό που λέγαμε Ενωση Κέντρου, ο Μιχάλης ο Παπαγιαννάκης ήταν τότε στην ΕΔΑ, με τον οποίο είχαμε κάνει απεργία πείνας. Και με τον οποίο συμπλεύσαμε μετά στα θέματα Περιβάλλοντος. Εγώ ήμουν σε έναν ανεξάρτητο χώρο, στον χώρο του Κέντρου, για όσους δεν γνωρίζουν», είπε ο Σταύρος Δήμας.

Το 1975 γνώρισε κι ερωτεύθηκε την Αλκηστη, μητέρα των τριών παιδιών του, της Αντιγόνης που γεννήθηκε πρώτη, του Κώστα και του Χρίστου, που σήμερα είναι βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ… στ’ αχνάρια του πατέρα.

Πριν από λίγα χρόνια παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την τωρινή σύζυγό του Μαίρη Δήμα, δικηγόρο και λογοτέχνη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων