Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Η αναμέτρηση Μέρκελ – Τσίπρα θα κριθεί άμεσα

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Τα Νέα αποκαλύπτουν πληροφορία από ανώτατη κυβερνητική πηγή στη Γερμανία, ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν εξετάζει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα σε περίπτωση εκλογών.

Η πηγή διαβεβαιώνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα κινηθεί όπως είναι σχεδιασμένο μέχρι την ολοκλήρωσή του, με μόνη διαφορά ότι θα υπάρξει ένα πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

“Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με το σχέδιο Α, δηλαδή την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Δεν επεξεργαζόμαστε κανένα σχέδιο Β”

Εν μέσω μιας δίνης εσχατολογικών προειδοποιήσεων της κυβέρνησης σε περίπτωση εκλογής ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εξαγγελιών  του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα βαράει το νταούλι στις αγορές, η Μέρκελ ανεπίσημα κλείνει το μάτι στον Τσίπρα.

Επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που η γερμανική κυβερνήσει αφήνει να διαρεύσουν ότι η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόμο που του κάνει ο Γιούνκερ ή διεθνή μέσα. Ήταν άλλωστε προφανές εδώ και καιρό ότι η Μέρκελ δεν παρείχε καμιά στήριξη στο Σαμαρά, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να προετοιμάζεται για συνεργασία με τον Τσίπρα.

Το κλείσιμο του ματιού προς τον Αλέξη όμως έχει και την άλλη του πλευρά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκλογές δε θα προκαλέσουν ούτε plan b ούτε κάποια νέα πρόταση προς γην Αθήνα.

Ενώ λοιπόν η γερνανική κυβέρνηση  δεν αντιμετωπίζει το ΣΥΡΙΖΑ ως κίνδυνο αποσταθεροποίησης, εντούτις θεωρεί δεδομένο ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει κανονικά και με Τσίπρα πρωθυπουργό. Άλλωστε στην κάτω βουλή της Γερμανίας, ψηφίζεται η δίμηνη παράταση του προγράμματος ως τα τέλη Φλεβάρη. Σε περίπτωση εκλογών νωρίτερα, η νέα κυβέρνηση θα είναι με την ψυχή στο στόμα για να ολοκληρώσω την περιβόητη αξιολόγηση.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το πόσο μακριά διατίθεται να πάει την ‘επαναδιαπραγμάτευση’ θα φανεί από τις πρώτες μέρες του ως κυβέρνηση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων