Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ανακάλεσαν δήλωσή τους που εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία των κρατών της περιοχής για τις αυξανόμενες εντάσεις στην υπό αμφισβήτηση Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Κίνα έχει εμπλακεί σε εδαφικές διαφορές.
Η έντονα διατυπωμένη δήλωση από την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας, δεν κατονόμασε την Κίνα άμεσα, αλλά προειδοποίησε ενάντια στις αυξανόμενες εντάσεις στη διφορούμενη θαλάσσια περιοχή, όπου το Πεκίνο έχει χτίσει τεχνητά νησιά και έχει αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία.
«Εκφράσαμε τις σοβαρές μας ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες και τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη μας, έχουν αυξήσει τις εντάσεις, ενώ έχουν τη δυνατότητα να υπονομεύσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ανέφερε η δήλωση, η οποία εκδόθηκε μετά από συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ASEAN και της Κίνας στην κινεζική πόλη Kunming.
Εντούτοις, λίγες ώρες αργότερα, εκπρόσωπος του Μαλαισιανού Υπουργείου ανακάλεσε τη δήλωση, λέγοντας ότι απαιτούνταν «επείγουσες τροπολογίες» προκειμένου να δημοσιευθεί μια ενημερωμένη έκδοσή της αργότερα.
Ωστόσο, καμία επικαιροποιημένη κοινή δήλωση δεν εκδόθηκε μετέπειτα και η εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι χώρες θα εξέδιδαν μεμονωμένες δηλώσεις.
Η Κίνα παραθέτει ιστορικές διεκδικήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, με την Εννέα Σημείων γραμμή της να εκτείνεται βαθιά μέσα στην θαλάσσια καρδιά της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβάνοντας εκατοντάδες αμφισβητούμενα νησιά και υφάλους, πλούσια αλιευτικά πεδία και κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι έχουν επικαλυπτόμενες αξιώσεις στην περιοχή, μέσω της οποίας τρισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή του ναυτικού εμπορίου διακινούνται κάθε χρόνο.
Η συνάντηση ASEAN-Κίνας πραγματοποιήθηκε ενόψει της αναμενόμενης απόφασης του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την υπόθεση που ανέσυραν οι Φιλιππίνες αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Κίνα έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει την υπόθεση και λέει ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν μέσω διμερών συνομιλιών. Η συγκεκριμένη πάντως υπόθεση έχει γίνει το επίκεντρο ενός διεθνούς μπρα ντε φερ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της να επιμένουν στην τήρηση του διεθνούς δικαίου και την Κίνα να ισχυρίζεται ότι απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης για τις θέσεις της, μεταξύ άλλων και από ορισμένα μέλη της ASEAN.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ, σε δήλωσή του στο πλαίσιο της συνεδρίασης στο Kunming, δεν έκανε καμία αναφορά στην προηγούμενη δήλωσή της ASEAN, αλλά επανέλαβε τις ανησυχίες του για την αυξημένη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Σιγκαπούρη και η Ινδονησία, εν τω μεταξύ, υιοθέτησαν μια ηπιότερη στάση, καλώντας την ASEAN και την Κίνα να «συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας της Νότιας Θάλασσας της Κίνας».
Πηγή: Reuters