O υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης χωρικής μεταρρυθμιστικής ανασυγκρότησης του συνόλου της επικράτειας, παρουσίασε το ρυθμιστικό σχέδιο χωρικής ανασυγκρότησης Αθήνας – Αττικής. Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο θα τεθεί σε επίσημη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, θα υπάρξει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το ΥΠΕΚΑ ελπίζει πως θα υιοθετηθεί από τη Βουλή εντός του 2013. Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπάρξει επικαιροποίηση και οριστικοποίηση των απόψεων και τομεακών πολιτικών των συναρμόδιων υπουργείων.
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια κρίσιμη μεταρρύθμιση στην περιοχή που κατοικεί πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας και σίγουρα απαιτεί μια εθνική συστράτευση με όλες τις παραγωγικές, πνευματικές, επιστημονικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Το θέμα είναι ποιος θα τους εμπνεύσει και θα τους «μαζέψει» όλους αυτούς που ξεσηκώθηκαν κατά της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου;
Ποιοι επιστήμονες και ποιοι πολιτικοί θα βγουν μπροστά και θα μιλήσουν για την μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου της περασμένης δεκαετίας που λέει ότι το 80% των κτιρίων της Αθήνας πρέπει να γκρεμιστεί γιατί το μπετόν του έχει «ψοφήσει» και ότι πρέπει να διαλέξουμε ποια κτίρια είναι απαραίτητα για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης και να τα στηρίξουμε και τα υπόλοιπα να πάνε για … ανακύκλωση. Έτσι, θα προκύψουν και νέοι χώροι, για την εφαρμογή νέων ιδεών. Η Αθήνα θέλει ξαναχτίσιμο από την αρχή…
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης εξήγησε πως «η υπέρβαση της σημερινής κρίσης της χώρας, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν στηριχτούμε στα δύο μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η διαμόρφωση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης χωρικής μεταρρυθμιστικής ανασυγκρότησης του συνόλου της επικράτειας, αποτελεί αναπτυξιακό στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί».