Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Αθήνα διεκδικεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Η Αθήνα είναι μια από τις 19 υποψηφιότητες για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος θα μετεγκατασταθεί από το Λονδίνο λόγω Brexit.

Ο EMA έχει ως κύρια αποστολή τον έλεγχο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. και την προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων. Ο Οργανισμός απασχολεί σχεδόν 900 εργαζόμενους, ενώ το 2015 χρησιμοποιούσε εγκαταστάσεις 27.000 τετραγωνικών μέτρων στο Λονδίνο.

Τα οικονομικά οφέλη για την πόλη που φιλοξενεί τον ΕΜΑ είναι μεγάλα, λόγω του προσωπικού και των εγκαταστάσεων, αλλά και λόγω των συνεδρίων και των επαγγελματικών εκδηλώσεων που οργανώνει. Μόνο το 2015, ο ΕΜΑ είχε προσκαλέσει στο Λονδίνο 36.000 επισκέπτες.

Ο ελληνικός φάκελος προτείνει το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας «Κεράνης», στην περιοχή του Ρέντη, που προσφέρει κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους με εμβαδόν 44.800 τμ.

Μερικές άλλες υποψήφιες πόλεις είναι: Βόνη, Λιλ, Μιλάνο, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Δουβλίνο, Σόφια, Βαλέτα, Βουκουρέστι, Ζάγκρεμπ. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η οριστική επιλογή θα γίνει από τους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Νοεμβρίου, με μυστική ψηφοφορία. Κυριότερα κριτήρια είναι η ποιότητα των υποδομών, η αεροπορική συνδεσιμότητα,η παροχή ευρωπαϊκής εκπαίδευσης στα παιδιά των εργαζόμενων και γενικότερα η ποιότητα ζωής των οικογενειών τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων