Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Η συγκέντρωση του “Παραιτηθείτε” στις 15 του μήνα αναμένεται να έχει αρκετό κόσμο. Θα είχε ούτως ή άλλως κόσμο, όμως η εμπρηστική στάση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος είναι από τους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν κόκκινο πανί για ένα μέρος της κοινωνίας, οδήγησε ακόμα περισσότερους στην απόφαση να κατέβουν στο Σύνταγμα. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως το Σύνταγμα θα «βουλιάξει» ή πως θα έχουμε συγκέντρωση του μεγέθους των Αγανακτισμένων, αλλά μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια κοινωνία που προσπαθεί με κάποιον τρόπο να επουλώσει τις πληγές της και ακόμα βρίσκεται σε μια κατάσταση μετατραυματικού σοκ. Επομένως, οι «Παραιτηθείτε» δεν είναι μια αμελητέα ποσότητα, ούτε μπορεί το Μαξίμου να τους απαξιώνει, λέγοντας πως στις 16 θα πάνε Μύκονο για τα μπάνια τους. Και εδώ θα πρόκειται για στρατηγικό λάθος του Μαξίμου, αν απαξιώσει συλλήβδην τους πολίτες που συμμετέχουν.
Πλην όμως, ορισμένοι από τους διοργανωτές του “Παραιτηθείτε” διακατέχονται από μια αυταπάτη. Άλλοι το λένε και ψευδαίσθηση μεγαλείου, αλλά ας μείνουμε στον όρο «αυταπάτη» που καθιέρωσε στον δημόσιο διάλογο ο πρωθυπουργός: ισχυρίζονται πως το κίνημα έχει προκαλέσει πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου και το έχει «μπλοκάρει» και πως η κυβέρνηση καταρρέει, κατάρρευση η οποία μπορεί να επιταχυνθεί με αφετηρία τη συγκέντρωσή τους.
Πρόκειται για λάθος, το οποίο πρέπει να το αντιληφθούν εγκαίρως.
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να μην θεωρούνται αυτή την περίοδο και το πιο αξιόπιστο εργαλείο αποτύπωσης της τάσης, πλην όμως, από τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους παράγοντες της αγοράς, αλλά αποτυπώνεται παράλληλα και στα ποιοτικά στοιχεία των νέων μετρήσεων, προκύπτει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο: ο ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται μεν σημαντική φθορά, πλην όμως διατηρεί μασίφ μια βάση ψηφοφόρων, έχοντας ισχυρά ποσοστά αποσυσπείρωσης. Αυτό, σε ρεαλιστικές συνθήκες, σημαίνει πως το ποσοστό με την αύξηση της συσπείρωσης θα ενισχυθεί. Δεν είναι απαραίτητο πως σε ενδεχόμενες νέες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος, αλλά είναι εκτός πραγματικότητας να λέγεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει. Διατηρεί, όπως προαναφέραμε, μια εκλογική βάση, ενώ, ακόμα και αν αρκετοί πολίτες έχουν απομακρυνθεί από αυτόν, δεν έχουν διαρρήξει τη σχέση τους μαζί του. Αυτό φαίνεται με μια απλή παρατήρηση: τις απευθείας μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ και το ποσοστό συσπείρωσης της ΝΔ, το οποίο παραμένει σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα, της τάξης του 80%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η ΝΔ διατηρεί μια στιβαρότατη εκλογική βάση, πράγμα που είναι αμιγώς θετικό, δεν καταφέρνει όμως ακόμα να προσελκύσει πολλούς νέους ψηφοφόρους. Επομένως, αυτό πρέπει να είναι και το focus point για τη Συγγρού, ώστε να προσεγγίσει περισσότερους νέους ψηφοφόρους ή να επαναπατρίσει χαμένους.
Είναι σαφές πως υπάρχει συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση. Πλην όμως, ο κόσμος στέκεται με απογοήτευση απέναντι στο πολιτικό σύστημα και η ΝΔ θέλει ακόμα δουλειά, ώστε να διαμορφώσει την πειστική κυβερνητική εναλλακτική της πρόταση. Πλην όμως, «κατάρρευση» του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεκμαίρεται. Και είναι αμφίβολο κατά πόσο μια συγκέντρωση θα συμβάλλει στην «κατάρρευση» της κυβέρνησης. Η κινηματική διαδικασία απαιτεί συνέχεια και συνέπεια, ώστε να υπάρχουν προοπτικές διαμόρφωσης ενός αρραγούς κοινωνικού μετώπου. Και το κυριότερο, θα πρέπει να πειστούν και πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβουν στον δρόμο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που, από τη μεριά τους είναι απολύτως κατανοητό, το να θέλουν δηλαδή να διατρανώσουν το «δεν πάει άλλο» που έχουν μέσα τους.
Επομένως, το Μέγαρο Μαξίμου επ’ ουδενί δεν πρέπει να υποτιμήσει τη συγκέντρωση και να νομίσει πως πρόκειται απλά για «υποκινούμενους χομπίστες» που θα κατέβουν μια φορά στο δρόμο και μετά θα πάνε για μπάνια, διότι ξαφνικά μπορεί να βρεθεί με ένα συμπαγές κοινωνικό μέτωπο απέναντι. Και οι “Παραιτηθείτε” όμως πρέπει να αποφύγουν το σύνδρομο του folie de grandeur: δεν θα πέσει η κυβέρνηση, επειδή θα μαζευτούν μια φορά να διαδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους. Θα πρέπει να βρεθεί συστηματικός τρόπος, ώστε να διαμορφωθεί ένα μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση και, φυσικά, να έχουν στο μυαλό τους πως υπάρχουν πολλοί πολίτες που είτε δεν έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε βρίσκονται… σε διάσταση μαζί του, χωρίς όμως να τολμούν ακόμα το διαζύγιο.