Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

“Η Αυτοκρατορία (I Have Your Data)” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, σε συμπαραγωγή, το έργο του Γιώργου Βέλτσου Η Αυτοκρατορία (I Have your Data), σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Πρόκειται για μια “γέφυρα δημιουργικής συνεργασίας” που ενώνει τους δύο μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Θεσσαλονίκης σε μια συμπαραγωγή, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύζευξης των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης.

«Έγραψα την ‘Αυτοκρατορία’ μέσα στο αδιέξοδο του χρόνου. Την είδα πρώτα μέσα στους χρόνους των ρημάτων, δηλαδή μέσα από την ακρινολόγο ιδιότητα της γραμματικής, που διατυπώνει στα ρήματα, στις εγκλίσεις τους και τις φωνές, όλη την παλλόμενη αγωνία ενός σώματος, όταν υποφέρει το τέλος του χρόνου, και, επειδή μιλά, γερνά αναζωογονούμενο. Μη έχοντας δική του γλώσσα άλλη παρά των μεγάλων δραματουργών, προβλέποντας το αδιέξοδο λόγω της γραφής των άλλων, αναγνωρίζοντας συγχρόνως στην ποίηση τη διαβατήρια συνθήκη προς το θέατρο, γνωρίζοντας επίσης, πως και η συνθήκη αυτή δεν είναι ικανή για να φανεί το θεατρικό έργο στη σκηνή, έγραψα την “Αυτοκρατορία” μέσα στον κυκεώνα του να γράφεις ότι δεν μπορείς να γράψεις και παρά ταύτα, να το επιλέγεις. Έδειξα ό,τι με συσκοτίζει και γι’ αυτό παρέδωσα την “Αυτοκρατορία” στον Μιχαήλ Μαρμαρινό. Ο Γιάννης Βούρος, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τόλμησε να αναδειχθεί το τολμηρό εγχείρημα».
Γιώργος Βέλτσος

«Αυτή τη Στιγμή -κατά την οποία εσείς διαβάζετε αυτά τα λίγα λόγια, αυτές τις λίγες σκέψεις μου –‘διαβάζετε τις σκέψεις!’– είναι ένας Χρόνος πλασματικός, αληθινός, μακρύς.
Μακρύς, διότι ενώ γραφόταν καιρό πριν, (25 Μαΐου, ημέρα των εκλογών, μέσα σε ένα τρένο που διέσχιζε την Ελλάδα), εσείς τις διαβάζετε σήμερα, τώρα.
Πλασματικός, διότι αυτό το τώρα είναι πλασματικό, μιας και γεννήθηκαν σε κάποιο άλλο, παλαιότερο τώρα.
Αληθινός, διότι, πέρα από όλα αυτά, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή -να διαβάσετε τις σκέψεις μου, τώρα- είναι γεγονός, και δεν αμφισβητείται.
Αυτός είναι ο χρόνος λοιπόν στην ‘Αυτοκρατορία’.
Ένα διαρκές μυθικό παρελθόν, μια Παλαιά Διαθήκη συμπιεσμένη σε ένα παρόν σημερινό, σημαντικό, απόξενο, αδιαμφισβήτητο: αυτή η στιγμή μπρστά στα μάτια σας.
Αγαπητοί μου μάρτυρες, χαρείτε όσο μπορείτε το ψεύδος του Χρόνου.»
Μιχαήλ Μαρμαρινός

Μιχαήλ Μαρμαρινός Σκηνοθεσία

Παίζουν οι:
Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Ελένη Κιλινκαρίδου, Γιώργος Κολοβός, Κατερίνα Λούρα, Ηλέκτρα Νικολούζου, Χρίστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σιώνας, Φίλιππος Τσαουσέλης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Ορέστης Χαλκιάς, Μαρίνα Χατηιωάννου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015
Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015
Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 – Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015
Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 & Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015
Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2015
Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2015 – Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 & Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015
Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 – Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015
Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2015 – Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τιμές εισιτηρίων: 20€, 12€ (φοιτητικά – κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων