Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Η BlackRock πιέζει την «προς χρεοκοπία» Ελλάδα για το mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

Παρά το γεγονός ότι η BlackRock σε πρόσφατη έκθεσή της προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα τελεί υπό τον κίνδυνο της χρεοκοπίας εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, η θυγατρική της, Artume S.A. ασκεί πιέσεις για να την επιτάχυνση των διαδικασιών ανέγερσης εμπορικού κέντρου 55 στρεμμάτων στην Ακαδημία Πλάτωνος και για φοροαπαλλαγές. Και από ότι φαίνεται κερδίζει.

Ειδικότερα, η Artume S.A. επιδιώκει την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στην συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού, και να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο υπό την ονομασία «Academy Gardens». Στο πλαίσιο της «ανάπλασης» έχει δεσμευτεί σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών να βάψει δυο σχολεία, να γκρεμίσει μια μάντρα για να χαράξει δρόμο προς το εμπορικό κέντρο και να ανακαινίσει μια παιδική χαρά.

Παρά την αντίθετη γνωμοδότησή του, το Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει η Επιτροπή Κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή κρίνοντας ότι το έργο βρίσκεται εκτός επιρροής του αρχαιολογικού χώρου, ενώ από την απόφαση προκύπτει και ότι το έργο υλοποιείται πάνω σε κεντρικούς άξονες, γεγονός που θα συμβάλει στην προστασία από «ηχητική όχληση» στην ευρύτερη περιοχή.

Είχε προηγηθεί βέβαια, τον Φεβρουάριο αλλαγή των χρήσεων γης στην περιοχή από Βιοτεχνικό Πάρκο σε ζώνη ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Νωρίτερα, η εταιρεία είχε αποστείλει προσωπική επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επιδιώκοντας ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως η αλλαγή χρήσης γης. Αντίστοιχα με Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, εξαιρείται φωτογραφικά οικοδομικό τετράγωνο στο οικόπεδο που έχει αγοράσει η Artume S.A. από τους περιορισμούς δόμησης λόγω γειτνίασης με τον αρχαιολογικό χώρο.

Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της Επιτροπής Κατοίκων, εγκρίνοντας έτσι την μείωση του συντελεστή δόμησης που όριζε το Προεδρικό Διάταγμα, σημείωσε, όμως, ότι από το συμπληρωματικό ΠΔ «πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΥΠΕΚΑ, Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων και Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων που προτείνουν Σ.Δ. 2,1 και ύψος 15 μ.» Τέλος, δίνει την εντολή «έως την ολοκλήρωση δε της διαδικασίας αυτής δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε δόμηση στα παραπάνω ακίνητα και η έκδοση σχετικών οικοδομικών αδειών».

Όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκει να επισπεύσει αυτές τις διαδικασίες ώστε να έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την Καθημερινή στις αρχές Αυγούστου, καθώς, όπως αναφέρει το Capital επικαλούμενο πηγές του υπουργείου, οι εργασίες θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων