Γράφει η Γιώτα Μπουγά
Μελέτη σχετικά με την «Εικόνα Των Ελλήνων Διεθνολόγων Για Την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» εκπόνησε ο ερευνητής Κυριάκος Πάχος-Φώκιαλης μαζί με την Βαλεντίνα Μεϊδάνη και τον Πέτρο Πισσά. Ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και τοποθετείται επί του ζητήματος που «ταλανίζει» επί σειρά ετών την Ελλάδα.
Στόχος της μελέτης είναι να διερευνηθεί η γνώμη που έχουν σχηματίσει οι έλληνες διεθνολόγοι για την ΠΓΔΜ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, την ταυτότητα της χώρας, το προς τα που βαδίζει και τα εσωτερικά της προβλήματα. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από εβδομήντα δύο άτομα, ένα σεβαστό ποσοστό ελλήνων καθηγητών, μελών ΔΕΠ και ερευνητών. Ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων δε έχει μελετήσει το ζήτημα ή η εν λόγω χώρα αποτέλεσε στο παρελθόν μέρος της μελέτης τους.
Ως προς το ζήτημα της ονομασίας, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υιοθετείται η γενικότερη άποψη που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με μια διαφορετική ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με έναν προσδιορισμό στο όνομα «Μακεδονία», όπως είναι και η τελευταία θέση της Ελλάδας στο ζήτημα.
Για την ταυτότητα της ΠΓΔΜ ο κ. Τσαρδανίδης εξηγεί ότι οι Σκοπιανοί κατασκευάζουν με τεράστιο κόστος αγάλματα, ναούς ή μουσεία που παραπέμπουν στην αρχαία Μακεδονία (Αρχαιοποίηση), καθώς υπάρχει μια τάση -για λόγους εσωτερικής πολιτικής- εκμετάλλευσης του ζητήματος. Τέτοιου είδους πολιτικές, όμως, δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνίας ή συνεργασίας, ειδικά και στο ζήτημα ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Ο διευθυντής του Ι.Δ.Ο.Σ. υπογραμμίζει ότι όσο τα χρόνια περνάνε τόσο περισσότερο φαίνεται να εδραιώνεται στην διεθνή κοινότητα το υπάρχον όνομα, αλλά και για τους πολίτες που το έχουν εντάξει στην εθνική τους ταυτότητα.
Στην ερώτηση για την καταλληλότερη ονομασία της ΠΓΔΜ, ως δημοφιλέστερες ονομασίες επελέγησαν οι: Βόρεια Μακεδονία (38,9%), Σλαβομακεδονία (38,9%), Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας (36,1%) και Κράτος των Σκοπίων (20,8%), ενώ το 11,1% προκρίνει την ισχύουσα, προσωρινή ονομασία. Σχετικά, ονομασίες που προτάθηκαν ήταν οι: New Macedonia, Παιονία, Δημοκρατία του Βαρδάρη και Gornamakedonja.
Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται από ελληνικής πλευράς στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, οι έλληνες διεθνολόγοι φαίνεται να συμφωνούν λίγο σε ποσοστό 40,3%, πολύ σε ποσοστό 15,3% , αρκετά σε ποσοστό 20,8% αρκετά και καθόλου σε ποσοτό 20,8%. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα της έρευνας κοινής γνώμης που διεξήγαγε η Public Issue το 2008, όπου το ½ των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ελληνική πλευρά χειρίζεται ‘μάλλον σωστά’ το πρόβλημα με τα Σκόπια.
Τέλος, ενδιαφέρον προκαλούν οι απαντήσεις στην ερώτηση για τη γενική αποτίμηση της εικόνας του κράτους της ΠΓΔΜ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία (63,9%) των ερωτηθέντων δεν έχει ούτε θετική αλλά ούτε και αρνητική εικόνα, το 26,3% έχει αρνητική εικόνα ενώ μόλις το 4,2% έχει θετική εικόνα.